Svaštara

“Spremali su mi oproštaj. Nabavila sam periku i otišla na maturu”

Lamija Adilović, djevojka iz Sarajeva koja već godinama bije bitku sa rakom, govorila je za portal “Source”.

Lamija Adilović - Source.ba

Sa 15 godina joj je dijagnosticiran rak limfnih čvorova, tačnije 2013. godine. Kaže da je prvo primijetila veću izraslinu, kojoj kaže nije pridavala posebnu pažnju. Kada je primjetila da se izraslina ne povlači, odlučila je da se obrati sarajevskim doktorima koji su tvrdili kako nema potrebe za brigom jer je u pitanju masno tkivo. Na promjene se požalila i fizioterapeutu prilikom fizikalnih terapija za leđa kojem je kazala kako su joj se počele pojavljivati izrasline u predijelu limfnih žlijezda.

Nalaz biopsije je kaže čekala mjesec i po, što je mnogo vremena jer se bolest u tom periodu proširila na obje noge i na obje strane vrata, piše “Source“.

Krajem marta se ustanovilo da boluje od malignog tumora limfnih čvorova. Rak limfnih čvorova je podmukla bolest, a jedini simptom ovog malignog oboljenja jesu bezbolne izrasline na tijelu.

Pola godine je primala terapije koje je kaže jako teško podnosila. Zbog kemoterapija je ostala u jednom trenutku nepokretna. Doktori, navodi Lamija, u nekim momentima nisu vjerovali da će preživjeti pa su počeli i da je pripremaju na posljednji pozdrav s porodicom.

Smatra da o raku treba pričati i poručuje svima da se kontrolišu na vrijeme i da obraćaju pažnju na znakove koje im šalje tijelo. Ona danas na svakodnevnicu gleda ozbiljnije od mnogih vršnjaka, jer je svjesna šta znači imati priliku za život.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh