Svaštara

Ženka morža potopila brod ruske mornarice u želji da zaštiti mladunca

Morževi su na Arktiku napali i potopili brod ruske mornarice koji je u tom trenutku bio u ekspediciji.

morž- ilustracija

Brod tegljač Altaj iz Sjeverne flote ruske mornarice bio je na putu za arhipelag Zemlju Franje Josipa i prevozio je znanstvenike iz Ruskog geografskog društva, javlja Science Alert.

“Široki polarni predjeli prepuni su opasnosti”, stoji u nedavnom izvještaju grupe znanstvenika.

Jedna od tih opasnosti su morževi, veliki polarni sisavci koji mogu biti teški više od jedne tone i izuzetno su opasni ako se osjete ugroženima.

Da bi došli na kopno, članovi ekspedicije morali su upotrijebiti manje desantne brodove, a jedan od njih napala je ženka morža koja je na taj način pokušala zaštititi svoje mladunce.

Iz mornarice je priopćeno da su “ozbiljniji problemi izbjegnuti zahvaljujući dobro koordiniranoj reakciji mornara Sjeverne flote koji su uspjeli udaljiti brod od morža, a da ga pritom nisu povrijedili”.

Časopis Barents Observer piše da se u blizini morža u tom trenutku nalazio dron, iako nije potvrđeno da je to bio uzrok agresivnog ponašanja životinje.

Ruska mornarica saopštila je da oprema nije oštećena.

“Morževi su napali jedan od manjih brodova na ekspediciji. Brod je potonuo, a tragedija je srećom izbjegnuta zahvaljujući reakciji vođe naše grupe. Svi sudionici ekspedicije uspješno su stigli na kopno”, navodi se u priopćenju.

Ovo nije prvi “bliski susret” ruske mornarice s morževima. Tako su se u svibnju ove godine na internetu pojavile fotografije iz 2006. na kojima je prikazan veliki morž kako spava na ruskoj podmornici, prenose “FoNet“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh