Svaštara

Njemački sud presudio da je mamurluk bolest

Mamurluk je bolest, presudio je njemački sud nakon što je grupa građana podnijela tužbu protiv proizvođača pića koje navodno lječi veisalgiju, odnosno skup simptoma povezanih s prekomjernom konzumacijom alkoholnih pića.

Pijanstvo - Telegraf.rs

Firma koja se, kako je navodila u reklami, bavi proizvodnjom lijeka protiv mamurluka, našla se pred sudom u Frankfurtu nakon što je ljudima nudila kratka pića ili takozvane “šotove” kao prašak koji se mješa s vodom, uz objašnjenje da liječi mamurluk, prenosi “N1“.

Grupa građana odlučila je da tuži proizvođača pića jer je “iznosio neistinite informacije koje se odnose na ljudsko zdravlje”. Sud je u pojašnjenju napisao da u bolesti spadaju čak i “najmanje promjene u uobičajenom stanju organizma”.

Prehrambeni proizvodi, među kojima su i pića, ne mogu se reklamirati kao namirnice koje mogu da spriječe ili liječe neku bolest, stoji u presudi.

“Informacije o proizvodu ne mogu da sadrže nikakve upute koji upućuju na sprječavanje ili liječenje bolesti kod ljudi, niti smiju da stvore takav dojam”, ističe se u saopštenju suda.

“Bolešću smatramo manji ili privremeni poremećaj uobičajenog stanja organizma”, navodi se i dodaje da se to odnosi na “umor, mučninu i glavobolju”, a upravo su takvi simptomi koji se povezuju uglavnom s mamurlukom.

Naime, prozvođač je tvrdio da se njegovim proizvodom liječe navedeni simptomi. Njemačke studije podsjećaju da je spomenuto stanje u medicini poznato kao “veisalgia” i opisuje stanje organizma jutro nakon konzumiranja većih količina alkohola.

Zanimljivo je da je presuda objavljena samo nekoliko dana nakon otvaranja Oktoberfesta u Minhenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh