Svaštara

MILIONI GODINA BEZ KIŠE SAČUVAĆE MILIONE ŽIVOTA! Spas za čitavo čovječanstvo leži na najsmrtonosnijem mjestu na svijetu! (VIDEO)

Izuzetno korisna informacija.

No image - Haber.ba

* Između Takne, na jugu Perua, i Kopijapa, na severu Čilea, na površini od oko 1.200 kilometara, prostire se Atakama, najsuhlja pustinja na svijetu, prenosi alo.

* Na tom području pojedina mjesta decenijama nisu videla ni kap kiše

* Na negostoljubivim peščanim ravnicama čak i najžilavije pustinjske biljke ne mogu da opstanu

Rijetko ko bi pomislio da najsuhlje mejsto na planeti sa najekstremnijim ultrljubičastim zračenjem može imati veze sa borbom protiv bolesti.

Međutim, kako objašnjava mikrobiolog Majkl Gudfelov, njena negostoljubivost je upravo to što je čini dragocenom.

– Pretpostavka je da, pošto su uslovi života tako okrutni u Atakami, organizmi moraju da se prilagode na njih. Ako bakterije mogu da prežive u toj pustinji, znači da su one razvile nove hemijske strukture koje mogu imati brojne medicinske primene – objasnio je on.

Prije deset godina on je uzeo uzorak tla iz hipersušnog jezgra pustinje koje nije videlo kišu milionima godina. Nije očekivao da će u njima naći bilo kakav trag života, ali je na njegovo iznenđenje otkrio različite populacije bakterija. To je bio početak istraživanja koje je trajalo celu deceniju.

Usledilo je i najuzbudljivije otkriće – u Atakami ne samo da žive bakterije, već je ona dom aktinobakterijama. One su u mikrobiološkim krugovima cenjene zbog svoje sposobnosti da luče organska hemijska jedinjenja poznata kao sekundarni metaboliti, zbog čega mogu da se odbrane od rivalskih mikroba.

Najpoznatiji rod aktinobakterija su streptomices bakterije. One imaju sposobnost da proizvode hemikalije koje sprečavaju mikrobe tuberkuloze da proizvode proteine neophodne za opstanak. Kada su naučnici 1944. godine uspeli da izoluju ovu hemikaliju, nastao je lek za tuberkulozu koji je spasao nebrojano mnogo života.

Ispostavilo se da su nove vrste aktinobakterija iz Atakame i same dobri hemičari. Oko 46 movih molekula do sada je izolovano iz sojeva Atakame, a većina njih je pokazala antibiotska, antivirusna i antikancerogena svojstva.

Supermikrobi, patogeni koji su naučili da se odupru napadima antibiotika, odgovorni su za stotine hiljada smrti svake godine. Svetska zdravstvena organizacija je otpornost na antibiotike proglasila za jednu od najvećih opasnosti, zbog čeka je neophodno tražiti nove lekove koje bakterije još nisu uspele da savladaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh