Svaštara

Ove stvari morate znati ako kuhate u ekspres loncu

Ekspres lonac umnogome je olakšao kuhanje jela i postao omiljena sprava u kuhinji bez koje se danas ne može zamisliti pripremanje nekih kulinarskih majstorija. Osim što štedi vrijeme i ubrzava proces pripreme, ekspres lonac također, čuva ukus, miris i prehrambenu vrijednost namirnice.

Pretis lonac - Limundo.hr

A da bi ručak iz lonca bio ukusniji, prilikom kuhanja pridržavajte se sljedećih savjeta: Sastojci jela u loncu trebalo bi da ispunjavaju dvije trećine zapremine, a namirnice koje stvaraju pjenu (riža, povrće) samo polovinu.

Nikada ne treba stavljati prazan lonac na zagrijan šporet. Poklopac mora da bude dobro zatvoren. Vrijeme kuhanja se računa od trenutka kada se pojavi para na sigurnosnom ventilu (oko 10 minuta). Kada istekne vrijeme propisano za pripremanje neke namirnice (mahunarke 8-10 minuta, narezano povrće 5-10, govedina 9-12, zamrznuto meso 30-35…), treba sačekati nekoliko minuta da se smanji pritisak u loncu i tek onda otvoriti.

Naravno, svaki proizvođač navesti će i dodatna pravila i upustva kojih se trebate prodržavati, pa je najbolje da ih dobro proučite prije nego što počnete spremati namirnice u ekspres loncu. Evo još nekoliko napomena: Ne stavljajte ekspres lonac u zagrijanu rernu, jer možete oštetiti plastične i gumene dijelove kao i sigurnosne sisteme.

Prije svake upotrebe ekspres lonca uvijek provjerite da li su sigurnosni sistemi ispravni, bez ikakvih oštećenja, i da li su čisti. Potrošne dijelove ekspres lonca neophodno je redovno mijenjati Ne koristite ekspres lonac bez tečnosti jer može (usljed pregrivanja) doći do oštećenja sigurnosnih i zaptivnih elemenata, kao i akutermnog dna posude,piše Aura

Ne otvarajte ekspres lonac na silu i prije nego što budete potpuno sigurni da je unutrašnji pritisak potpuno opao (da je sva para izašla kroz ventil). Ne dodirujte metalne površine posude već koristite ručice, pišu Nezavisne. Ako je potrebno koristite zaštitne rukavice. Prije nego što uključite izvor zagrijavanja provjerite da li je lonac pravilno zatvoren. Kada je ekspres lonac pod pritiskom, pomjerajte ga pažljivo. Prije otvaranja lonca obavezno ga skinite sa grijnog tijela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh