Svaštara

Šta bi se desilo kada bi nestali svi insekti?

Neke bube nam uništavaju biljke u bašti, od drugih se ježimo jer izgledaju odvratno, a mnoge posjeduju genijalnu sposobnost da se zavuku baš tamo gdje ne treba u našoj kuhinji, kupatilu i spavaćoj sobi.

Ipak, i pored naše iritacije ovim životinjama, insekti su neophodni za život ljudi, životinja i biljaka. To je sve povezano sa lancem ishrane i ulogom koju insekti imaju u oprašivanju biljaka, prenosi citymagazine.rs.

Prvo, treba da definišemo šta su to tačno insekti. U klasifikaciji životinja insekti spadaju u beskičmenjake čija se tijela sastoje od tri segmenta: glave, grudnog koša i trbuha. Oni takođe imaju par antena i tri para nogu. Mnogi od insekata koriste i krila za letenje.

Insekti su značajan dio lanca ishrane. Male ptice, žabe i drugi gmizavci i vodozemci preživljavaju isključivo tako što se hrane insektima. Da ne postoje bube u ishrani ovih životinja, one bi gotovo sigurno izumrle. To bi, naravno, eliminisalo izvor hrane za životinje koje su iznad njih u lancu ishrane, a na kraju bi i sami ljudi ostali bez mesa.

Znači bez insekata svi bi postali vegetarijanci, zar ne? Paaa… ne baš. Insekti su ključni za oprašivanje mnogih biljaka čiji su plodovi velike dio naše dijete. Mada se neke biljke uzdaju u vjetar za prenošenje polena od tačke A do tačke B, većina drugih je u potpunosti ili najvećem broju slučajeva u svojoj reprodukciji zavisna od insekata kao što su pčele, leptiri, bube, muhe i moljci. Oprašivanje nije jedina korist od insekata. Oni takođe pomažu u đubrenju zemljišta i regulisanju populacije drugih, mnogo štetnijih insekata.

Razmislite o svemu ovome sljedeći put kada vas budu nervirali insekti na pikniku jer bez njih gotovo sigurno ne biste imali ništa da jedete na istom…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh