Svaštara

Najveće zablude o ženskom tijelu: Niste imali pojma da su mišići jedne djevojke opasniji od muških, a evo i kako

Žensko tijelo je prava misterija, a pogledajte koliko ste zapravo do sada bili u zabludi ako ste mislili da znate sve.

Žene - Blogspot.com

Rođene ste sa milion jajnih ćelija i – to je to!

Kada ste bile veličine banane u stomaku majke imale ste oko 6-7 miliona jajnih ćelija, kao fetus star 20 nedjelja. Prilikom rođenja imate 1 do 2 miliona, a u pubertetu oko 400.000. Do 37. godine života imate ih samo 25.000. u menopauzi žene mogu da ih imaju oko 1.000.

Vaša lijeva dojka je malo veća od desne

Vaše djevojčice ipak nisu bliznakinje. Više istraživanja je pokazalo da je lijeva dojka veća od desne. To je slučaj kod 62 odsto ispitanica.

Imate zdrave bakterije u vagini

Dok svi govore o bakterijama u crijevima, imate cijeli ekosistem bakterija u vašoj vagini. One proizvode mliječnu kiselinu kako bi održavale pH vrijednost vagine u normali. Dobar odnos bakterija može da vas zaštiti od polno prenosivih bolesti, infekcija i bakterijske vaginoze.

Ženski mišići su opasni

Muškarci možda jesu jači, ali su ženski mišići jači i brže se oporavljaju. Ženski mišići se ne umaraju toliko brzo.

Se*s jednom ili dva puta nedjeljno jača vaš imuni sistem

Antitijela se nalaze u pljuvački i nosu pa kada ih razmjenjujete sa drugim ljudima gradite imunitet, piše Kosmopolitan. Ljudi koji imaju se*s jednom ili dva puta nedjeljno imaju 30 odsto više antitijela protiv bakterija i virusa.

Sperma može da preživi do 5 dana u vašem reproduktivnom traktu

Par dana prije ovulacije vaše tijelo je kao hotel sa 5 zvjezdica za spermu i može da održi spermatozoide u životu danima. Cervikalne tečnosti postaju kremaste i bijele, zatim prozirne, klizave i rastezljive.

Gubite manje krvi nego što mislite tokom ciklusa

Iako vam se čini da je to ozbilno krvarenje, izgubite oko 4 kašike krvi tokom ciklusa. Ukoliko imate osjećaj da je to mnogo više nego što treba, javite se ginekologu.

Orgazam bradavica je stvaran

Grudi ne služe samo za predigru, a neke žene kažu da su doživjele orgazam samo od stimulacije bradavica. Mozak reaguje na stimulacije različitih dijelova tijela.

Bolovi tokom menstruacije utiču na mozak

Svi znamo koliko su grčevi i bol tokom ciklusa naporni. Neprijatan osjećaj može da traje neko vrijeme, ali može i da vas spriječava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh