Svaštara

Asteroid veličine nebodera projurit će sljedeće sedmice pored Zemlje

Asteroid veći od Empire State Buildinga, nebodera koji je visok skoro 400 metara, projurit će sljedeće sedmice pored Zemlje.

No image - Haber.ba

Nebesko tijelo 2006 QQ23 trebalo bi projuriti pored Zemlje 10. augusta, a s obzirom na to da mu promjer iznosi oko 570 metara, neki su iskazali zabrinutost zbog tog događaja.

Nema razloga za brigu

No, astronomi Lindley Johnson i Kelly Fast iz NASA-inog Ureda za koordinaciju planetarne obrane kažu kako se nemamo čega bojati. Naime, Johnson i Fast prate objekte koji prolaze blizu Zemlje (eng. near-Earth objects ili NEO), poput asteroida i kometa koji orbitiraju oko našeg Sunca zajedno s ostalim planetima.

“Što se tiče 2006 QQ23, to je asteroid srednje veličine koji će proći na udaljenosti od 8 milijuna kilometara. Dakle, radi se o manje-više bezopasnom nebeskom tijelu“, rekao je Johnson.

Za usporedbu, Mjesec je od Zemlje udaljen u prosjeku 384.401 kilometar, a ovdje se radi o milijunima kilometara.

Prolaze pored Zemlje 5 puta godišnje

“Asteroidi ove veličine prolaze pored Zemlje oko 5 ili 6 puta godišnje”, rekao je Johnson. 2006 QQ23 ima promjer manji od kilometra, a najveći poznati asteroid koji orbitira oko našeg Sunca dugačak je oko 33,8 kilometara.

Do sada je NASA katalogizirala gotovo 900 asteroida koji prolaze pored Zemlje, a kojima je promjer veći od jednog kilometra. Manji asteroidi, primjerice veličine automobila, obično izgore u atmosferi i ne bi trebali izazvati nikakvu štetu ako krenu prema Zemlji. S druge strane, malčice veći bi već mogli uzrokovati ozbiljnije posljedice.

Primjerice, 2013. godine meteor promjera 55 metara prošao je kroz našu atmosferu nad Rusijom. Iako nije udario u tlo, zbog same eksplozije bilo je ozlijeđeno više od 1000 ljudi.

Kada bi tijelo veličine asteroida 2006 QQ23 pogodilo Zemlju, moglo bi devastirati područje veličine države. Takvi veći udari zbivaju se dosta rijetko, možda jednom u 200 ili 300 godina, a NASA i druge svemirske agencije ili organizacije imaju dobro razvijenu tehnologiju kojom pronalaze i prate takve asteroide. Primjerice, orbitu asteroida 2006 QQ23 astronomi prate još od 1901. godine i znaju kako će izgledati sve do daleke 2200, piše “Index“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh