Bebe i djeca

Komarci najviše vole dječju kožu

U ljetnjem periodu djeca su bukvalno mamac za insekte, jer gotovo svi obožavaju njihovu kožu.

hayat

Najopasnije su pčele, ose, stršljenovi, koji svojim otrovnim žaokama kožu ubadaju i u nju ubrizgavaju otrov. Komarci mogu da budu neprijatni ukoliko je dijete alergično i ima preosjetljivu kožu, prenose “Novosti“.

Ako se dogodi da dijete ujede neki od ovih insekata, prvo ohladite ubod, a zatim na bolno mjesto nanesite antihistaminik, savjetuju ljekari. Nikako ne dozvolite da se dijete na mjestu uboda češe, u suprotnom će izazvati upalu.

Ako se dogodi da dobije anafilaktički šok, koji je praćen teškoćom u disanju, ubrzanim lupanjem srca, vrtoglavicom, nesvjesticom, ne treba ništa samoinicijativno preduzimati već odmah pozovite Hitnu pomoć.

U kućnoj apoteci uvijek bi trebalo, osim antihistaminika i hladnih obloga, držati i blago sredstvo protiv bolova, luk i sirćetnu vodu. A ako je neko alergičan i – injekciju adrenalina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh