Svaštara

Zbog čega svjetlost privlači bube

Ono što mi primjećujemo jesu samo one bube koje to čine, pogotovo kada se nakupe oko sijalica ili kada ih ista sprži.

No image - Haber.ba

Međutim, i među njima se uočavaju razlike: neki moljci i leptiri spiralno lete prema izvoru svjetla, a drugi se zapute pravo prema sijalici pa tek onda kruže oko nje, saznaje “Hayat“.

Neki naučnici zaključili su da mužjaci leptira i moljaca zabunom pomisle da su moljci ženke zapravo kartonska ambalaža sa svijećom, zbog toplote, svjetla i mirisa voska.

Na ovu pojavu utiču i mjesečeve mijene, položaj mjeseca na nebu i vidljivost. Zato neki naučnici pretpostavljaju da se kod određenih vrsta noćnih leptira evolucijom razvila navika da koriste prirodno svjetlo za snalaženje u prostoru.

Jedna stara pretpostavka kaže da se moljci dijelom snalaze u prostoru održavajući vrlo određen ugao leta u poređenju sa Mjesecom i zato lete spiralno prema vještačkom svjetlu.

Još jedno objašnjenje je da se zapućuju prema prirodnom svjetlu kako bi izbjegli grabljivice ili prije nego što se insekti zapute na duži put u većim visinama. Kada se približe jarkom vještačkom svjetlu, vjerovatno ih zaslijepi i dezorijentiše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh