Hrana i piće

Nestle otkrio metodu prirodnog zaslađivanja čokolade

U objavi koja će zasigurno razveseliti ljubitelje čokolade koji paze na unos šećera, Nestle je priopćio kako je našao novi način zaslađivanja čokolade korištenjem pulpe i zrna kakaovca.

No image - Haber.ba

Švicarski prehrambeni div izvijestio je kako je patentirao novu metodu kojom se čokolada proizvodi isključivo od kakaovca, bez dodavanja rafiniranog šećera, piše “Hina”.

Metoda uključuje sušenje i usitnjavanje bijele pulpe kakakovca u voćni šećer, koji se onda koristi za proizvodnju čokolade, „uz potpuno očuvanje okusa, teksture i kvalitete”.

Nestle je priopćio kako je to recept za 70-postotnu tamnu čokoladu te kako planiraju predstaviti prvi proizvod u Japanu krajem godine kroz svoju specijaliziranu trgovinu KitKat Chocolatory.

Daljnji proizvodi bit će predstavljeni u drugim zemljama iduće godine kroz druge brandove.

Pulpa, koja okružuje zrno kakaovca, je meka, slatka i bijela, te do sada nije bila korištena za prirodno zaslađivanje čokolade, priopćio je Nestle.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh