Svaštara

Manje smo lijepi nego što mislimo

Svaki put kada biramo fotografije koje ćemo nekome da pokažemo, obično uzimamo najbolje, pa nam je u glavi memorisano da tako, zaista, izgledamo.

Žena - Ljepotaizdravlje.ba

Moguće je da se radi i o fenomenu koji stručnjaci nazivaju – samopoboljšanje. Ponekad nam se čini da nas ogledalo uljepšava ili proširuje, a ono je zapravo manje varljivo od našeg mišljenja o sebi.

Naime, činjenica je da nismo toliko lijepi i atraktivni kao što smatramo – poručuju naučnici iz Kanade. Stručnjaci su sproveli istraživanje o procesu lične identifikacije, tako što su fotografije ispitanika digitalno izmijenili i napravili da na jednima osoba izgleda bolje, a na drugima lošije.

Učesnici su imali zadatak da izaberu nemodifikovanu verziju sebe, kada je većina odabrala izmijenjene fotografije. A na njima su izgledali za 10 do 40 posto atraktivnije nego što stvarno jesu. Tek svaki četvrti je tačno procijenio sebe i izabrao pravu fotografiju.

I to, kažu naučnici, nema veze sa narcizmom, piše Infobijeljina. Jedno od objašnjenja za ovu pojavu je da svaki put kada biramo fotografije koje ćemo nekome da pokažemo, obično uzimamo najbolje, pa nam je u glavi memorisano da tako, zaista, izgledamo.

Moguće je da se radi i o fenomenu koji stručnjaci nazivaju – samopoboljšanje, a koji nam pomaže da se osjećamo bolje nego što jesmo, kako bismo izdržali svakodnevne napore, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh