Misterije

Šuma noževa: Zapanjujuće mjesto koje niko ne može propješačiti u cijelosti

Strogi rezervat prirode i Nacionalni park Tsingy de Bemaraha je zapanjujuće čudo prirode koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1990. godine.

No image - Haber.ba

Prostire se na oko 1.500 kvadratnih kilometara na sjeverozapadnom dijelu Madagaskara, a nudi neke od najspektakularnijih prirodnih krajolika na svijetu.

Većina područja je prekrivena gustom šumom mangrove, močvarama, kao i nevjerojatnim geomorfološkim strukturama, piše “RadioSarajevo“.

Svojom ljepotom posebno se ističe klanac rijeke Manambolo, te brojne krške visoravni koje se ne nekim dijelovima izdižu i na 100 metara visine.

Kamena šuma Tsingy je zbog šiljastih uglova vapnenačkih stijena koje su oblikovale specifične meteorološke prilike i voda, prozvana šumom noževa.

Istovremeno, riječ je o teško dostupnom području kojeg je nemoguće propješačiti u cijelosti i koje nije do kraja istraženo. Ne čudi što se riječ tsingy na lokalnom malgaškom jeziku prevodi kao mjesto po kojem se ne može hodati bosih nogu.

Na popisu Svjetske baštine u Africi ovaj se park našao i zbog svoje bioraznolikosti. Dom je za mnoge endemske i ugrožene biljke i životinje poput čak 11 vrsta lemura ili 17 vrsta gmazova uključujući i slavnog minijaturnog kameleona (Brookesia perarmata).

Zanimljivo je napomenuti da je Tsingy de Bemaraha i zapanjujući primjer raznovrsnog ekosistema s obzirom da se značajno razlikuje flora i fauna koja se može naći u podnožju te na vrhovima stijena.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh