Svaštara

Male promjene koje su vratile sjaj mom životu, a mogu i tvom

Napravila sam određene promjene u životu. Fora je u tome što nisu velike, niti teške za izvesti. Nekim navikama sam rekla NO NO, nekim osobama PA-PA i da vidiš kako se iz istih stopa lakše diše. Na prvi pogled ove promjene su…

Sretna žena - Blic.rs

Napravila sam određene promjene u životu. Fora je u tome što nisu velike, niti teške za izvesti. Nekim navikama sam rekla NO NO, nekim osobama PA-PA i da vidiš kako se iz istih stopa lakše diše, prenosi “LOLA“.

Na prvi pogled ove promjene su male, a vratile su sjaj mom životu – samo tako. Onaj dobar osjećaj. Olakšanje. Lagodnost tijelu i … duši.

Koliko ću im ostati dosljedna – ne znam, ali hajde da vam ispričam prije nego što zaboravim. Možda i vaš život postane kvalitetniji na brz i jednostavan način. A nisam lajf kouč i ne verujem u magiju. ? I sad sam sigurna da nam to i nije potrebno, samo je potrebna odlučnost da bismo napravili neke „rezove“.

1. ODLAZAK NA SPAVANJE RANIJE
Ne znam za vas, ali ujutro kad mi zvoni budilnik psujem samu sebe što sam opet zaglavila radeći ili buljeći u telefon. I opet iznova pravim iste greške. Godinama!

A onda sam se u jednom momentu osjetila toliko „isceđenom“ da sam sve poslove i svu zabavu ostavila po strani, ušuškala se i bezbrižno prepustila snu, i to odmah nakon uspavljivanja djeteta.

Rezultat: buđenje bez psovanja, osmijeh od ranog jutra, nemerljivo više energije nego kad sam neispavana, osjećaj zadovoljstva u svemu što sam tog dana radila. I organizam i psiha bili su mi zahvalni.

Jeste, kasnovečernji sati su omiljeno doba dana većine žena i – da, kad uspavamo djecu onda imamo naših “5 minuta” da pospremimo, operemo veš, okupamo se, skuhamo za sutra…

Ups… jeste li primjetile da nabrajam poslove? Okej, malobrojne od nas te kasne sate posvećuju svom zadovoljstvu, gledajući TV, surfujući po netu ili ispijajući čašu dobrog vina.

Ima i onih koje čak i u ponoć koriste mir i tišinu u kući da bi radile. Ja sam baš od te “lude” fele.

Kad god možete, priuštite sebi više sna. Pošto, vjerovatno, ujutro ne možete duže spavati, onda je jedino rješenje koje vam preostaje da ranije legnete.

Tvrdim da je više sna recept broj jedan za revitalizaciju!

2. NO-NO TELEFON KAD SAM U DRUŠTVU
Postali smo zavisnici. U pravom smislu riječi. Zavisnici od mobilnih telefona i sličnih malih uređaja, bez kojih smo kao poludjeli. I sami znate šta radi najveći broj ljudi po kafićima, po parkovima, na ulicama, čak i u gostima. Gleda u telefon. Kucka. Gotovo neprestano.

Kad su se tek pojavili mobilni telefoni kod nas, smatrala sam izuzetno nekulturnim njegovo korišćenje u društvu (ne u smislu važnog poziva, nego konstantno držanje mobilnog u rukama, na stolu, kuckanje poruka…).

A onda su telefoni postali „kompjuteri u malom“, naš prozor u svet, centar naših poslovnih i društvenih zbivanja… I svi smo im se priklonili. Toliko, da oni nas kontrolišu. Da se osećamo izgubljeno bez njih.

Koliko sam samo puta samu sebe uhvatila da provjeravam poruke dok sam sa nekim u društvu. A, realno, preživjela bih sasvim lijepo i bez toga.

Zato sam riješila da eliminišem tu ružnu naviku, što zbog poštovanja drugih, što zbog sebe same, jer stalno gledanje u telefon zaista opterećuje. Potpuna koncentracija na sagovornika daje mnogo veći doživljaj.

Da ne govorim o situacijama kad smo sa sopstvenom djecom. Sad samu sebe „lupim po prstima“ kad krenu ka tašnici ili džepu ne bi li se latili tog malog, a tako moćnog gospodara. On treba da bude sluga meni, a ne ja njemu.

Do đavola sa telefonima! Dajte da vratimo kontrolu nad sopstvenim životima!

3. PA – PA ENERGETSKI VAMPIRI

Oni nas „cijede“, oni nas „melju“, zbog njih se osjećamo loše, čak i kad znamo da ništa loše nismo uradili… I, kao što reče naša Milica (psiholog) u tekstu Energetski vampiri – kako ih prepoznati i odstraniti, poslije susreta sa njima nas tri dana boli glava…

Njen savjet u istom članku i glasi: distancirajte se ili potpuno odstranite tu osobu iz svog života. E sad, to nije uvijek lahko. Nekada nije ni moguće u roku od odmah. Ali je moguće.

Kako? Radom na sebi, sopstvenom samopouzdanju i optimističnom gledanju na svijet. Po pravilu, „energetski“ od takvih biježe.

A, ukoliko vam dozlogrdi i izgubite živce, odnosno dotično „oštrozubo“ stvorenje prevrši svaku mjeru, napravite rez. To zavisi baš i samo od vas!

U nekoliko slučajeva, energetske sam trpjela dugo, pokušavala da ih razumijem, praštala im, davala im nove i nove prilike… Ništa nije vrijedelo, dok nisam rekla: „Stop! Sada te odstranjujem iz svog života. Ti možda nisi loša osoba, možda nisi ni svjestan svoje negative, ali sam ja svjesna da na mene i moj život utičeš loše. Sada je kraj.“.

Osjećaj je fantastičan!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh