Svaštara

Očistite kauč koji je dijete išaralo hemijskom olovkom

Jedna mama je na Facebooku objavila fotografiju kauča kojeg je njezina kćer išarala hemijskom olovkom.

No image - Haber.ba

– Sve se dogodilo vrlo brzo, dok sam sina stavljala na spavanje. Ovo je zadnji put da napuštam prostoriju dok je u njoj moje dijete s kemijskom olovkom u ruci – napisala je. prenosi 24sata.

Odmah su se pojavili komentari kako je taj komad namještaja nepovratno uništen i savjeti tipa ‘Dobar prekrivač će sve to sakriti’.

Ipak, majka s početka priče je imala druge planove. Pokušala ga je očistiti mješavinom ulja čajevca i vode. Izribala ga je s četkom i tom mješavinom te uspjela. Mrlje od kemijske su nestale. Ponovno je na Facebooku objavila fotografiju očišćenog kaučai usporedila ga sa starom – razlika je bila očita.

– Ulje čajevca stavite u vodu pa time poprskajte kauč i izribajte ga četkom – napisala je uz objavu, prenosi The Sun.

Ukoliko kauč ima neugodan miris, i to možete riješiti vrlo jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u omjeru 1:3, promućkajte i mješavinom pošpricajte kauč, a možete i zavjese, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik itd. Neko vrijeme će ugodno mirisati.

Kako ukloniti mrlje sa tepiha?

Tvrdokorne mrlje sa tepiha uklonit ćete pomoću pegle za glačanje rublja. Najprije ih pošpricajte mješavinom bijelog octa i vode u omjeru 1:2. Zatim na to stavite vlažan ručnik ili staru pamučnu krpu pa na to prislonite peglu i uključite paru na 30 sekundi.

Ukoliko tepih nije prljav, ali ima neugodan miris, u tom slučaju pomoći će vam soda bikarbona. Sve što trebate napraviti je posipati ju po njemu, ostaviti da stoji neko vrijeme pa usisati. Jednak postupak je i kod osvježavanja madraca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh