Svaštara

Zašto prati robu prije prvog nošenja

Nakon kupnje predivne haljine, bluze ili hlača većina ljudi želi što prije obući taj novi komad, ali ako imaju tu naviku trebali bi dobro razmisliti što s tim komadom odjeće još na sebe stavljaju – izmet insekata, prašinu, a s njima i potencijal za dobivanje osipa ili, još gore, neke bolesti.

Odjeća - večernji.hr

Iako je komad odjeće tek kupljen to ne znači da je čist. Pitanje je koliko dugo je ta odjeća stajala u nekom skladištu i u kojim uvjetima. Provedena su brojna istraživanja koja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći nalaze razne hemikalije koje mogu uzrokovati osipe, prenosi “24sata“.

Philip Tierno, voditelj katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Sveučilištu u New Yorku, smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno zbog sljedeća dva razloga:

1. Spojevi u odjeći

Prilikom testiranja odjeće doktor Tierno je pronašao na njoj kožne stanice i fekalije, gljivice i respiratorne izlučevine. Sve ovo je pronađeno na robi iz lanaca trgovina, ali i iz trgovina s visokom modom, piše Steth News.

Stoga, zaključak je da bez obzira iz kakve trgovine je odjeća došla na njoj će se nalaziti bar dio ovih mikrostanica. Najviše gljivica i stanica kože je doktor Tierno pronašao na donjem rublju.

2. Hemikalije na odjeći

Umjetne boje se ne nalaze samo u hrani, već se koriste i za odjeću. Ako se roba ne pere prije pranja te hemikalije mogu uzrokovati infekcije i iritaciju kože. Jedna od najčešće korištenih boja je azo-anilin, koja može uzrokovati kožne infekcije i alergije.

Ako čovjek ima osjetljivu kožu, ova boja može potaknuti crveni i suhi osip koji može biti jako neugodan. Formaldehid je kemikalija koja se koristi na odjeći kako bi smanjila gužvanje, a poznato je da je kancerogena i da može uzrokovati razne bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh