Svaštara

Zašto SVRBI ujed KOMARCA: Izbjegnite ozbiljne reakcije na vrijeme

Komaraci nas najčešće ugrožavaju tokom ljeta. Svima stvaraju poteškoće nakon ujeda zbog svraba koji uzrokuju.

Ujed komarca - Ilustracija/Blogspot.com

Kada nas komarac ugrize, on probija kožu, izvlači krv vrhom svojih usta i pri tom ubrizgava svoju pljuvačku koja sadrži antikoagulans koji sprječava krv od zgrušavanja oko mjesta ugriza. Proteine iz pljuvačke komaraca naš organizam detektuje kao stranu materiju zbog čega reaguje naš imunološki sistem, piše kurir.

Kao dio imunološkog odgovora, naše tijelo oslobađa histamine, a upravo je histaminska reakcija ta koja uzrokuje svrab, odnosno zbog njega krvni sudovi u blizini ujeda oteknu. Rezultat je crvenkasto ispupčenje koje nas svrbi.

Naše tjelo češanje prepoznaje kao novi napad komarca pa imunološki sistem ponovo reaguje i stvara dodatna antitijela. Ukoliko vas svrbi ujed komarca pokušajte da se ne češete kako ne biste pogoršali situaciju. Međutim, ne reaguju svi jednako na komarce, pa tako neke odrasle osobe uopšte nemaju reakcije.

Većina odraslih je s vremenom navikla na komarce i nemaju reakcije kao djeca. Problem nastaje kada se odrasla osoba sretne sa novom vrstom komaraca koji mogu uzrokovati ozbiljne reakcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh