Svaštara

Imala je 126 kilograma, primijenila je trik i kilogrami su odlazili

Matilda Broberg je sa 22 godine potpuno preokrenula svoj život, a sve je počelo od dramatičnog mršavljenja.

Matilda Broberg - Srpskainfo.com

Matilda se cijelog života mučila sa viškom kilograma i željela je da se dovede u red, ali kako kaže, nikada nije mogla da nađe dovoljno motivacije i volje da to zapravo sprovede u djelo.

Postala sam gojazna oko 14. godine, a od tada je bilo sve gore jer sam radila sve što radi i moje društvo. Međutim, moje društvo je uživalo u sladoledima, slatkišima i picama što ja sebi nisam mogla da priuštim jer sam bila gojazna. Ipak, jela sam sa njima – kaže Matilda, dodajući da je pritom vodila i vrlo neaktivan život.

U jednom trenutku mislila sam da prosto više ništa ne mogu da uradim povodom toga, da je sve otišlo predaleko. Osjećala sam se kao da sam zarobljena u sopstvenom tijelu. Samo sam se pravila da sam sretna ,a zapravo sam bila nesretna, anksiozna i željela samo da mogu da potrčim – kaže Matilda.

Kako kaže, bila je svjesna da je ona kriva za situaciju u kojoj se nalazi.

Moja mama je oduvijek pravila zdrave obroke. Problem je bio u tome što sam ja krišom kupovala i jela nezdravu hranu. Jela sam preko 3.500 kalorija dnevno i imala 126 kilograma.

Ono što ju je zaista navelo da nešto uradi jeste izlazak sa društvom u zabavni park, kada joj je rečeno da je preteška za sve mašine na kojima je željela da se vozi. Tada je krenula na dijetu.

Morate da udarite u samo dno prije nego što konačno nešto promijenite. Tako sam ja poslije toga izbacila sve grickalice i slatkiše, ali i hljeb i tjesteninu. Čim sam prestala da jedem te masne i kalorične stvari, kilogrami su počeli da se tope a ja sam imala par trikova kako bih pobijedila svoju proždrljivost, piše “Žena“.

Kako kaže Matilda, ono što je njoj pomoglo su, prije svega, male porcije.

Sve moje porcije su veličine dlana. Ne dozvoljavam sebi da idem preko toga. Pored toga, uvijek umjesto običnom kašikom jedem kašičicom jer tako prevarim sebe i mislim da sam pojela više nego što zapravo jesam. Želudac mi je poslije godina prejedanja bio ogroman i to je bio jedini način da unormalim apetit.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Motivation ? _ Just a little reminder to ya all; YOU can achieve your dreams and goals! _ Rrrule numba 1️⃣ Educate yourself in healthy eating habits, calories (and macros) and how they effect our weight, meal portions sizes, activities, workout/fitness knowledge etc ? Don’t ‘just’ get the inspo – READ about it on real ‘valid’ websites! It’s supa dupa important guys ☝?️ _ Second of all; you need to RELAX ?? It will take time and after you’ve reach your goals you gotta stick to the lifestyle! Therefor you need to find a fine and nice balanced way of ‘dieting’/living your new lifestyle ✍? You cannot get back to old habits ever again (well not in the same way but u got me) – ofc there will be time for bad days/times – but you still gotta get back up again ❤️ You gotta embrace your new way of living instead of making it your enemy or something negative _ Yes, it WILL be tough and hard – but that’s just how life is sometimes.. Either you gonna struggle in the bad times you have now OR you can struggle while reaching your goals.. Up to you ? Stuff to think about _ I’ve been +120kg once (2010, 14 years) and I’ve lost 63 kg from 2012 to 2015 ? I lost the first 35 kg in 1 year and then I started working out and the rest came off over a time period of 2 years. And I’ve been wearing a size Small for 3 years now (surrealllll) ? Been a size XXL for soooo many years ?? I’ll never get used to the fact that I actually made it. _ Educate yourself and have faith (and patience, determination, will-power, damn strong self control…) and most important: STAY STRONG! _ And I guarantee… If I can do it.. So can YOU! Trust me – I’m a lazy fuuuckk when it all comes down to nothing? I have Sloth drinking coffee tattooed on my arm (kinda says it) Buuut I’m also determined if I want something! _ #glowupchallenge

Objavu dijeli Mathilde H. Broberg (@mathildehbroberg)

Kilogrami su otišli a ona se toliko promijenila da ljudi koji je dugo nisu vidjeli nisu mogli da je prepoznaju.

Odjednom su svi momci koji su mi se smijali počeli da me preklinju da izađem sa njima. Naravno, sve sam ih odbila – kaže Matilda koja je u međuvremenu postala manekenka i lični trener. Prije toga, prošla je kroz operaciju skidanja viška kože.

Da mi je neko prije par godina rekao da ću ja izgledati ovako, samo bih se nasmijala, kaže Matilda dodajući da joj je sada fokus na održavanju kilaže.

I dalje se hranim isto kao i dok sam skidala kilograme i dodala sam i fizičku aktivnost. Nekada izgubim motivaciju, ali tada mi je dovoljno samo da pogledam svoje slike ‘prije i poslije’ i odmah se sjetim zašto sve to radim – zaključuje ona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh