Svaštara

OPASAN TOPLOTNI VAL STIŽE U EVROPU IDUĆE SEDMICE, MOGUĆE REKORDNE TEMPERATURE

Potencijalno rekordan toplotni val očekuje se u većem dijelu kontinentalne Evrope iduće sedmice, uz temperature koje će se u pojedinim gradovima popeti do 38 stepeni, a u najtoplijim područjima i do 40 stepeni celzija, podaci su meteorološkog servisa AccuWeather.

Ilustarcija - Flickr

Kombinacija oluje preko Atlantika i visokog pritiska kroz srednju Evropu povući će veoma vrući zrak iz Afrike prema sjeveru, što će dovesti do potencijalno opasne vrućine u velikom dijelu zapadne i srednje Evrope, pojašnjava meteorolog AccuWeather. To će se svakako odraziti i na našu regiju gdje se u pojedinim dijelovima također očekuju visoke temperature, piše Hayat.

U Francuskoj se od ponedjeljka očekuju temperature između 35 i 40 stepeni, a koje vjerovatno neće padati ispod 20 stepeni celzija tokom noći.

Francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn upozorila je lokalne vlasti, bolnice i domove penzionera da budu u visokoj pripravnosti, ističući kako je toplotni val prošlog ljeta rezultirao sa 1.500 smrtnih slučajeva.

Meteorolozi u Njemačkoj rekli su da postoji 50 posto šanse da temperature dostignu 40 stepeni celzija te kako je moguće i obaranje nacionalnog temperaturnog rekorda od 40,3 stepena celzija, koliko je izmjereno u Bavarskoj 2015. godine.

AccuWeather ističe kako će gradovi od Madrida do Berlina, uključujući Pariz, Brisel i Frankfurt, vjerojatno doživjeti višednevni toplotni val u prvoj polovini sedmice, pri čemu se visoke temperature očekuju dalje na istoku, u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Beogradu i Sofiji.

– Kroz nekoliko dana ekstremne vrućine u kombinaciji sa vrelim noćima, zgrade i domovi bez klimatizacije teško će se ohladiti, što će rezultirati nepovoljnim uslovima za spavanje i povećanjem rizika od bolesti povezanih sa vrućinom. Stariji i djeca su najranjivije kategorije u ovom slučaju – kazao je meteorolog Eric Leister.

Ipak, početak iduće sedmice u našoj zemlji će biti obilježen lokalnim pljuskovima, navode bosanskohercegovački meteorolozi.

Utorak, 25. juna u BiH se također očekuje oblačno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Najviše temperature očekuju se na jugu zemlje, do 33 stepena celzija.

Ispred nas je sunčan vikend uz moguće naoblake tokom dana te kišu koja bi mogla početi padati u nedjelju poslijepodne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh