Svaštara

Ne ostavljajte plastičnu flašicu u automobilu: Vatrogasci zapanjeni, evo šta je izazvalo požar u automobilu

Ovo upozorenje vatrogasaca treba svi da pročitaju!

No image - Haber.ba

Vatrogasci iz Oklahome su upozorili da nikako ne smijemo ostavljati flašicu sa vodom u automobilu zbog slučaja koji se tamo nedavno odigrao.

Naime, vozač koji je zastao da na pumpi nešto pojede, vidio je kako mu se auto dimi. Poslije nekog vremena, kada je požar ugašen, vatrogasci su shvatili “ko” je krivac. Flaša sa vodom se upalila zbog sunčevih zraka koji su prolazili kroz nju, a pošto je bilo izuzetno toplo, plastika se upalila i auto je počeo da gori.

U testu koji su sproveli u gradskom vatrogasnom centru u Oklahomi, sunčeva svjetlost koja je prolazila kroz flašu podigla je temperaturu na 250 stepeni, stoji u izveštaju.

Sunčeva svjetlost prolazi kroz flašu, a kada je napunjena vodom, reaguje kao lupa. Tečnost i providna plastika pomažu da se zrak fokusira i može da dođe do pravog požara“, napisali su, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh