Svaštara

Kako bi vam cvijeće duže bilo svježe koristite tri namirnice

Svježe cvijeće odličan je način da osvježite prostor i unesete boje u svoje okruženje. Ako se adekvatno brinete o njemu ono će nakon rezanja trajati od 7 do 12 dana, a mi vam donosimo nekoliko trikova kako da održite ljepotu i svježinu ubranog cvijeća.

Aranžiranje cvijeća - Kurir.rs

Nakon što ste kupili ili ubrali buket cvijeća odvojite svaku staviljku i odrežite je pod uglom od 45 stepeni kako biste omogućili biljci da kvalitetniji primi vodu iz vaze. Nakon toga odstranite sve listove koji bi u vazi pali ispod vodene linije, jer ćete na taj način spriječiti razmnožavanje bakterija.

Važno je da vaza u koju ćete staviti cvijeće bude čista kako biste spriječili rast mikroorganizama zbog kojih svježe cvijeće brzo propada. Vodu mijenjajte svaki dan i obavezno izbacite listiće koji su upali u vodu.

Imajte na umu da odrezano cvijeće voli hladnoću pa ga držite dalje od sunčevog svjetla. Također, izbjegavajte stavljanje cvijeća u blizini uređaja kao što su peć, klima uređaj i ventilator. Cvjećari savjetuju da odrezano cvijeće ne držite pored otvorenog prozora i svježeg voća.

Kako biste cvijeće održali duže živim u vodu možete dodati malo šećera i limunovog soka. Mnogi vjeruju da će trajnost odrezanog cvijeća produžiti i malo sode, aspirina, nekoliko kapljica vodke ili dodavanje novčića u vodu, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh