Svaštara

Sarajlija motorom krenuo na put od 26.000 kilometara do Tokija

Senad Hasanović prije dvadesetak dana hrabro je krenuo na putovanje motociklom od Sarajeva do Tokija i već je prešao 7.000 kilometara.

The Bosnian Rider / A Journey to Japan- facebook

Iz Sarajeva, preko Crne Gore, Albanije, Grčke, Turske, Gruzije, Rusije i Kazahstana, Hasanović je stigao u Uzbekistan. Narednih dana, pred njim su izazovi Tadžikistana i Kirgistana, a potom ponovo preko Kazahstana, Mongolije i Rusije do Dalekog istoka i Zemlje izlazećeg sunca Japana.

Najavio je kako pažljivo odabranom i isplaniranom rutom želi posjetiti što više znamenitosti tog dijela. Također kaže da mu je ovo putovanje idealna prilika da sazna više o kulturi, istoriji, običajima, mentalitetu, kulinarstvu i svemu što zemlje i narode razlikuje od BiH.

Kako prenosi “Srpska” Hasanović ne skriva oduševljenje iskustvima sa svog dosadašnjeg puta.
– Impresioniran sam srdačnošću i susretljivošću ljudi, njihovim nastojanjem da mi izađu ususret, pomognu i učine boravak što ljepšim i ugodnijim. Takva iskustva nosim sa svakog mjesta koje sam prošao, bili to granični prelazi gdje su me službenici pomalo i začuđeno gledali, valjda su se prvi put susreli s našim pasošem, ili u trgovinama, hotelima i slično – kaže Hasanović.

Hasanović na svom facebook profilu “The Bosnian Rider/ a Journey to Japan” obavještava sve fanove o avanturama koje je do sada prošao.
Bio je u osam zemalja i promijenio pet vremenskih zona. Trajektom se prevezao preko Egejskog mora, putovao uz jugoistočnu obalu Crnog mora, proputovao od istoka do zapada Kaspijskog, prešao granicu između Evrope i Azije na rijeci Ural u kaspijskoj depresiji.

The Bosnian Rider / A Journey to Japan- facebook

Ispričao je i s kojim se sve izazovima susreo na svom putovanju. Kaže da je vrlo bitno voditi računa o tehničkom održavanju motocikla. Tako je u Trabzonu (Turska) uradio redovan mali servis, a u Tbilisiju (Gruzija) nabavio nove gume.

– Do sada me motocikl odlično služio, ne računajući jedno pucanje gume. Uslovi na putu su različiti, od modernih i kvalitetnih puteva do onih izvan svake kategorije – kaže Hasanović.

Ne može sakriti oduševljenje prirodnim lepotama i znamenitostima koje je posjetio. Akropolj, Kapadokija i lijepi krajolici Turske, moćno Crno more, zanimljive Osetija i Ingušetija, Čečenija.

The Bosnian Rider / A Journey to Japan- facebook

Posebno je bio oduševljen Elistom, glavnim gradom budističke Republike Kalmikije i najvećim budističkim templom u Evropi. Ističe i Astrahan u dijelti Volge, smješten u kaspijskoj depresiji, ispod nivoa mora, ali i bajkovitu Hivu, pustinjsku oazu na granici Uzbekistana i Turkmenistana, koja je svojevremeno bila glavna tržnica za prodaju robova na Putu svile. Tu je boravio dva dana i punio baterije za nastavak putovanja za svoju dionicu na Putu svile prema Buhari i Samarkandu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh