Svaštara

“Djela, ne riječi”: Ovo su stvari koje sretni parovi rade jedno za drugo

Da bi vaša ljubav opstala, ona zahtijeva svakodnevan trud i znakove pažnje. Sigurno ste dosad nebrojeno puta čuli izreku “djela, ne riječi”, a čini se kako se upravo nje pridržavaju oni najsretniji parovi.

Ljubavni par - blogspot

U zdravim vezama partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju radeći lijepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga, piše Index.

Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge:

Aktivno komuniciraju

Što to točno znači? Naime, ljudi koji su u sretnim i uspješnim vezama zbilja čuju što im njihovi partneri govore. Čuju što žele, što ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu nazvati svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

“Pozivi poput: ‘Upravo sam stigla’ ili ‘Trebaš li nešto iz dućana’? Poruke poput: ‘Baš razmišljam o tebi’ ili ‘Dogodilo mi se nešto presmiješno’ imaju uvijek isti rezultat: Osjećaj povezanosti, osjećaj da ste ključan dio nečijeg života”, objašnjava bračna i obiteljska terapeutkinja Winifred M. Reilly.

Daju komplimente

“To ne mora biti ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svijetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao ‘izvrsna večera’ ima veliki značaj na odnos” objasnila je Samantha Rodman, psihologinja i stručnjakinja za veze

Ne skrivaju emocije

“Kada jedan od partnera osjeća da treba izvlačiti misli i osjećaje od drugog, takav odnos može biti jako otuđen”, smatra Rodman prema kojoj je upravo otvoren razgovor o vlastitim osjećajima i mislima ključan za sretnu vezu.

Ne zaboravljaju reći “volim te”

“Sretni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopće ne očekuje. U mnogim odnosima ‘volim te’ dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi slijedi. Prečesto čujem izgovor, ‘ne želim te riječi prekomjerno koristiti’. U sretnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore” objasnio je Kurt Smith, bračni terapeut.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh