Svaštara

Naučno dokazano: Ako imate ljubimca, dobar ste čovjek

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Medical Daily kaže kako su ljudi koji imaju ljubimce dobri.

Mačka - Blogspot.com

Iako, naravno, postoje iznimke u svemu, statistike kažu kako su vlasnici životinja društveniji i osjećajniji od drugih ljudi. Mlade osobe koje su vezane za svoje ljubimce lakše ostvaruju veze s ljudima u svojim zajednicama, ali i s partnerima, piše Index.

Istraživanje je obuhvatilo petsto mladih osoba starosti između osamnaest i dvadeset i šest godina, a postavljana su im pitanja o njihovom odnosu s kućnim ljubimcima. Oni koji su bili posebno vezani za svog ljubimca iskazivali su više empatije i samopouzdanja, a naglasili su kako se i čvrsto vežu za ljude.

Ljubimci potiču empatiju, a istraživanje je pokazalo kako vlasnici životinja češće volontiraju u raznim udrugama koje pomažu životinjama i ljudima. Dokazano je da pomaganje drugima povećava osobnu sreću, a rezultati ovog istraživanja kažu kako je prosječan vlasnik kućnog ljubimca otvoreniji, empatičniji te s time sretniji i bolji čovjek.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh