Svaštara

Tetoviranje crnom kanom curici je spržilo kožu na cijeloj ruci

Svi tretmani kod kojih se nešto unosi u organizam, a to je i tetoviranje kod kojeg se unose razni pigmenti, mogu uzrokovati reakcije organizma, rekla nam je dr. Ana Maletić iz Zagreba

kurir

Madison Gulliver iz Velike Britanije bila je na odmoru u Egiptu sa svojom obitelji – majkom, ocem i starijim bratom. Kako je bila dobra tijekom putovanja, roditelji su je nagradili tetovažom u hotelskom spa centru. Imala je tada sedam godina.

Radilo s o tetoviranju crnim kanom koja se ispere nakon nekog vremena. U početku se sve bilo super, djevojčica je hodala naokolo i ponosno pokazivala crtež koji se protezao rukom. Međutim, po povratku kući, malena je počela primjećivati plikove na koži, na mjestima na kojima je bila crna kana.

– Najprije smo primijetili male uzdignute mrlje na mjestima gdje je bila kana, ali nije bilo nikakvog crvenila. Sljedećeg jutra cijela tetovaža ju je počela svrbjeti pa smo je oprali, a tada smo otkrili osip na liniji gdje je bila tetovaža – ispričao je njezin otac Martin.Unatoč steroidnim kremama i pomastima, djevojčica je morala posjetiti stručnjaka i to nakon što je nalaz njezine mokraće pokazao poremećaje u razini pH što može ukazivati na kemijske opekline.

Stvar se dodatno zakomplicirala jer su liječnici morali rezati plikove kako bi došli ispod do opekotina i pravilno ih liječili. Malena je plakala od bolova.

– Uopće nismo bili svjesni opasnosti i činjenice da crna kana često sadrži visoke razine kemikalije nazvane paraphenylenediamine, ili PPD. Male količine PPD-a obično se nalaze u drugim kozmetičkim proizvodima, kao što su boje za kosu, ali razina pronađena u crnoj kani pokazala se kao okidač ovakve reakcije, osobito kod djece – rekao je otac, a prenosi Prevention.

#OjoConLosTatuajesDeHennaMadison Gulliver de 7 años sufrió quemaduras generadas por un tatuaje de henna negra que se…

Gepostet von Reporte Zihuatanejo am Samstag, 26. August 2017

– Svi tretmani kod kojih se nešto unosi u organizam, a to je i tetoviranje kod kojeg se unose razni pigmenti, mogu uzrokovati reakcije organizma. S ovim trebaju biti upoznati svi korisnici i izvođači takvih usluga. Bitno je da se tretmani obavljaju kod educiranih izvođača koji rade s kvalitetnim proizvodima. Na taj način možemo smanjiti mogućnost reakcija, no ne u potpunosti eliminirati. Također ako se javi nekakva reakcija na unesenu tvar u organizam, bitno je što prije obratiti se liječniku – objasnila nam je Ana Maletić, dr. med. specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Poliklinike Maletić u Zagrebu.

– Ako ostanu ožiljci, oni se mogu vrlo uspješno kasnije tretirati laserski, tako da budu što manje vidljivi – dodala je.Iskusila je to i Sophie Akis (24) iz Turske prije dvije godine nakon što je tijekom odmora u Maroku odlučila crnom kanom ocrtati ruke. Napravila je to na uličnom štandu, na plaži u Agadiru. Burnu reakciju doživjela je još dok je bila na odmoru, a tamošnji liječnik joj je ruke namazao posebnom kremom i zamotao zavojima kako bi joj bilo lakše putovati kući. Imala je sreće da joj nisu ostali trajni ožiljci, jer se i to zna događati.PPD je odobreni trajni sastojak boja za kosu, ali FDA (američka Agencija za hranu i lijekove) je upozorila na njegovu uporabu na koži u privremenim tetovažama i uputila potrošače da prijave bilo kakve negativne reakcije putem MedWatch Hotline – kaže dr. Birnur Aral, direktorica Instituta ‘Good Housekeeping’ i laboratorija za zdravlje, ljepotu i okoliš. Dodala je da, prema podacima Sjevernoameričke kontaktne skupine za dermatitis iz 2013. godine, alergijsku reakciju imalo je oko 5,5 posto ljudi testiranih s PPD-om.

Njezin savjet je izbjegavanje tetoviranja crnom kanom, osobito u inozemstvu, budući da kozmetički propisi mogu varirati od zemlje do zemlje,piše 24 satahr


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh