Svaštara

Napravite sami sredstvo kojim ćete ukloniti svaku mrlju sa tepiha

Jedna od najvećih mana ovih prostirki je što ih ne možete podići baš svaki put i oprati

Pranje tepiha - Zanosna.com

Tepih je prilično teško održavati, naročito ako imate malu djecu ili kućnog ljubimca, jer tada fleke nisu rijedak slučaj.

Jedna od najvećih mana ovih prostirki je što ih ne možete podići baš svaki put i oprati. Naravno, dobra stvar je što postoji prilično efikasan način da osvježite tepihe i uklonite mrlje sa njih, a bez da ih nosite na pranje kod profesionalaca koji su inače prilično skupi.

Tajna je u posebnom sredstvu za čišćenje koje možete napraviti sami od namirnica koje sigurno imate u kuhinji.

Evo kako ćete to uraditi.

Potrebno vam je: plastična sprej flašica, 1 kašika tečnog deterdženta za posuđe, 1 kašika sirćeta, 1 šolja tople vode, 1 kašičica sode bikarbone, čisti peškir i spužvica koju koristite za pranje posuđa,piše Faktor.

Način pripreme:

Sve navedene sastojke izmiješajte i sipajte u sprej flašicu. Bilo bi pametno da sve ovo obavljate iznad sudopera, jer zbog reakcije sode i sirćeta možete uzrokovati mali nered, pošto će se pjena podići.

Flašicu dobro zatvorite i protresite.

Tepih prvo dobro usisajte i obrišite abrazivnom stranom čiste spužvice, pa tek onda poprskajte sredstvom koje ste napravili.

Ostavite da sredstvo stoji na mrlji 10 do 15 minuta, a zatim obrišite mjesto čistim peškirom tako da upijete što više tečnosti sa tepiha.

Nastavite tapkati peškirom sve dok mrlje u potpunosti ne nestanu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh