Svaštara

Šta znače bijele linije na piletini?

Članovi aktivističke grupe Compassion in World Farming mole sve ljubitelje mesa da pročitaju nešto više o bijelim linijama koje su pronađene u 96 posto testirane piletine.

No image - Haber.ba

Za pojavu ovih linija, članovi navedene aktivističke grupe navode da je odgovorna genetska manipulacija zbog što bržeg uzgoja piletine na rastućem tržištu, piše Aura.

Povećan nivo masnoće za čak 224 posto, i smanjen nivo proteina veže se uz ovu pojavu.

Prošle godine je objavljeno istraživanje Univerziteta u Arkansasu i Teksasu i dokazano je kako je pojava sve učestalija. Bele linije su od 285 komada živine pronađene na 96 posto njih.

U pitanju je, kako smatraju stručnjaci, jednostavna ponuda potražnje. Prosječnog Amerikanca koji u godini dana pojede oko 40 kilograma piletine navode kao primjer.

Pile koje je, poređenja radi 1950-tih bilo u prodaji težilo je 1,3 kilograma i bilo je staro 70 dana. A 2015. godine navedeno pile težilo je 2,8 kilograma, a bilo je staro samo 47 dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh