Svaštara

Šta je to što za 10 sekundi privuče muškarca?

Kada se muškarac i žena upoznaju, u prvih 10 sekundi on većinu vremena gleda u njene usne. Međutim, ako postoji još jedan detalj, jedva će skrenuti pogled.

No image - Haber.ba

Rezultati studije sprovedene na Univerzitetu u Manchesteru pokazali su da su usne najtraktivniji dio ženskog lica.

U istraživanju, u kome je učestvovalo 50 muškaraca, naučnici su pokazivali fotografije različitih žena, sa ružem i bez njega. U prvih 10 sekundi muškarci su “fiksirali” pogled na ružičasti karmin, u prosjeku 6,7 sekundi, dok je za crveni ruž njihovu pažnju držao u prosjeku 7,3 sekundi, navodi “B92“.

Kad je žena imala karmin na usnama, muškarci su njenim očima posvećivali prosječno tek 0,95 sekundi, dok su na kosu “utrošili” još manje – 0,85 sekundi. Pri tome, što su usne bile punije privlačile su više pažnje.

Glavni autor istraživanja doktor Džef Biti kaže da studija dokazuje da usne predstavljaju jedan od najsenzibilnijih dijelova ženskog tijela i da igraju ključnu ulogu kada je se*sualna privlačnost među ljudima u pitanju.

“Istraživanje ukazuje na to da su crvene usne i percipirana atraktivnost žene još uvijek neraskidivo povezani. Crveni ruž se pokazuje kao najmoćniji faktor privlačnosti koji značajno povećava vizuelnu fiksaciju”, zaključio je Biti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh