Svaštara

Stara vjerovanja koja su aktuelna i danas

Ne otvarajte kišobran u zatvorenom prostoru, kod kuće ili na poslu – ako ne želite da vam sve nesreće ovog svijeta padnu na glavu. Postoji teorija kako nije opasno u prostoriji otvoriti mokar kišobran i sušiti ga, jer je prije otvaranja bio vani. Nesreću donosi samo otvaranje suhog kišobrana koji prije toga nije bio izvan kuće.

Također, ne podižite kišobran s poda ako vam padne jer je to prizivanje nesreće – neka vam ga podigne netko drugi. Ne hodajte ispod ljestvi – položaj ljestvi stvara trokut, a ako prolazite kroz njega – izazivate sudbinu i zle duhove. Ako baš morate proći, zaštitit ćete se od zlih duhova tako da prstima ili rukama napravite križ dok prolazite.

Nikako ne rasipajte sol, ali ako vam se to dogodi – uzmite prstohvat soli i bacite je preko lijevog ramena. Tako ćete umiriti zle duhove i otjerati ih od sebe.

Izbjegavajte crnu mačku, odnosno pazite da vam ne presiječe put kojim prolazite. To bi moglo navući zlu kob na vas jer se to smatra znakom da vas promatra sam vrag i želi vam nauditi. Navodno je dobro napraviti tri koraka unazad ili tri puta pljunuti, i tek tad krenuti dalje. Uz to, ne dišite kraj groblja jer je to veliki rizik za sreću. Naime, dah bi trebalo zadržati dok se prolazi kraj groblja kako ne bi udahnuli nečiju dušu.Izbjegavajte stavljati kapu na krevet – na kosi se mogu naći zli duhovi koje će s nje prijeći na kapu, a preko kape u obiteljski dom – a to donosi nesreću. Ne skidajte vjenčani prsten s prsta, jer jednom kad se stavi na prst, tamo mora i ostati. Nikada ne palite cigaretu na svijeći – to je prizivanje smrti, a vjeruje se kako će stradati neki mornar. Također, ne palite tri cigarete jednom šibicom,prenosi 24 sata.hr
Ne stavljajte cipele na stol – to je se radilo kad netko umre.
Ne ubijajte pčelu u kući jer će vam netko neugodan doći u posjetu.
Ne stojite u sredini na fotki – ako se troje ljudi fotografira – onaj tko stoji u sredini će umrijeti prvi.
Ne stavljate bebu pred ogledalo – nesreća je ako se vidi, a mlađa je od šest mjeseci.
Ne koristite crnu putnu torbu – to donosi nesreću.
Ne križajte pribor za jelo na stolu, odnosno pazite da njime ne napravite oblik križa – to će prizvati nesreću u kuću.
Ne nosite staru metlu kad selite – kupite novu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh