Svaštara

Vlasnik iza psa mora pokupiti izmet, “pit bulla” ne smije držati osuđivana osoba

Mi nemamo zakone poput Crne Gore, Hrvatske, Srbije, da možemo odmah djelovati, naplaćivati kazne vlasnicima koji ne pokupe izmet iza svojih ljubimaca, govori Mirza Čekić

Pas-australiandoglover.com

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH koji je donesen 2009. godine jasno propisuje kako se ophoditi prema
životinjama, kućnim ljubimcima, kazne za nepridržavanje. Ali, uprkos tome svakodnevno smo svjedoci da se zakon ne poštuje, kao ni ostali prateći akti, pravilnici. Tako, vlasnici pasa, iako su zakonom dužni iza svojih ljubimaca pokupiti izmet na javnoj površini, zelenilu, trotoaru, to naravno ne čine. Kazne za to su od 100 KM do 1.500 KM, ali rijetki ih plate jer eko redari koji i kada to uoče nemaju ovlaštenje da im napišu kazne. Ili, da rase pasa poput bull terijera ne smiju držati krivično osuđivani.

Vlasnici pasa znaju i psovati eko redarima

– Mi nemamo zakone poput Crne Gore, Hrvatske, Srbije, da možemo odmah djelovati, naplaćivati kazne vlasnicima koji ne pokupe izmet iza svojih ljubimaca. Ja sam za ogromne kazne, jer takvi neodgovorni ljudi prave velike probleme. Imamo pravo napisati službenu zabilješku i poslati inspekciji koja određuje visinu kazne i sve ostalo. Nije nam dozvoljeno da ispisujemo kazne, a bilo bi bolje da jeste, preventivnije – govori nam Mirza Čekić, šef Službe komunalnih redara pri KJKP “Park” u Sarajevu.

Upitali smo da li po važećim zakonima svi psi koji se izvedu u šetnju moraju imati brnjice?

– U Sarajevu, primjera radi, postoje dva igrališta za pse i samo na tom prostoru psi mogu biti bez brnjica i slobodno šetati, trčati. Van toga ne, i naši eko redari zaustavljaju i upozoravaju vlasnike pasa ako ljubimce nisu propisno izveli. Ukoliko se usprotive, zovemo policiju i tada uzimamo podatke vlasnika i šaljemo ih inspekciji komunalne privrede. Nažalost, vlasnici pasa uglavnom ružno reagiraju i eko redarima upućuju i psovke – ispričao nam je Čekić.

Prema članu 327. Krivičnog zakona FBiH onaj ko pse, ili druge opasne životinje, izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite, i bez direktnog čuvanja, i time izazove opasnost po druge, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Ukoliko njegov pas nekoga povrijedi može biti kažnjen i sa kaznom zatvora do tri godine.

Podsjećamo, Pravilnik o držanju opasnih životinja donesen na prijedlog Ureda za veterinarstvo BiH 2009. godine objašnjava da je opasan pas onaj koji ničim izazvan, napadne čovjeka i nanese mu povrede ili ga usmrti, ili napadne drugog psa. Opasan pas je i onaj koji je dresiran za borbe pasa, tipa bull terijer koji su iz takozvanog nekontroliranog uzgoja.

Psi iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera, tipa bull – stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull
terijer i mini bull terijer, moraju imati papire od Kinološkog saveza BiH. Da bi mogao držati neku od ovih pasmina, vlasnik ne smije biti krivično osuđivan za mučenja životinja, zloupotrebu droga, odnosno, krivičnih djela koja u sebi sadrže elemente nasilja protiv slobode i prava čovjeka.

U stanu držati najviše dva psa i dvije mačke

– Volim sve životinje, pogotovo pse, ali mi je muka kada vidim grozne vlasnike koje izvedu pse u parkove da obave nuždu i neće da pokupe izmet. Pa to je zaraza! Ako imaju pse, onda neka se odgovorno ponašaju i nikoga ne ugrožavaju. Ili, imate i one koji nabave pse, drže ih neko vrijeme u kući, i onda ih samo ispuste na ulicu i te jadne kuce se ne znaju snaći, postaju lutalice, a vlasnike ne možete kazniti, jer životinju nije ni vakcinisao niti čipovao. A one koji ubiju nevinu životinju bih poslala odmah u zatvor – govori nam Amra Duboković iz Sarajeva.

Prema važećim zakonima, osoba koja nabavi psa, udomi ga, mora o tome u narednih sedam dana obavijestiti najbližu veterinarsku organizaciju, vakcinisati psa, čipovati ga. A ukoliko mu pas ugine, odluta, istoj veterinarskoj ustanovi to mora prijaviti u roku od 15 dana. Postoje pojedini propisi koji kažu da se u stanu ne smije držati više od dva psa i dvije mačke. U kući taj broj može biti i veći, ovisno o kvadraturi, recimo najviše tri psa i tri mačke. Ukoliko nečiji pas konstantno uznemirava susjede lajanjem i zavijanjem, vlasnik je dužan da taj problem riješi, u suprotnom može biti kažnjen, jer se radi o narušavanju javnog reda i mira,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh