Svaštara

Mjesec posta znači 300 dana detoksikacije vašeg organizma

Postom se toksini brže eliminiraju iz tijela, smanjuje se loši holesterol, a povećava dobri

Tokom Ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan raspored namirnica u toku dana, kako bi svome tijelu što duže omogućili energiju, ali bez preopterećavanja probavnog sistema.

– Nekoliko studija u svijetu su pokazala koje su to prednosti posta, s tim da moramo uzeti u obzir današnji način života, dostupnost ishrane, odnosno, kvalitet hrane, sve su to uzroci nakupkjanja toksina i orgaizmu. Ti toksini će se postom brže eliminiati, povećava se količina dobroh holesterola, dok će doći do smanjenja lošeg holesterola koji je uzročnik kardiovaskularnih bolesti, pogotovo kod stanovništva srednje životne dobi koji su najizloženiji. zagovornici ovih teorija smatraju da ne treba samo jedan mjesec postiti, nego kvartalno u toku godine, odnosno, od nekih pet dana svaka tri mjeseca – kazala je farmaceut Vesira Habibović za Radio Ilijaš.

Doktorica Elvisa Mašić kaže da jedan dan posta uspije detoksicirati organizam za deset dana.

– To znači da 30 dana posta znači 300 dana detoksikacije. Sa medicinskog aspekta za sehur se preporučuju namirnice bogate proteinima (meso,riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća, s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti. Za iftar se preporučuje hrana koja je brzo probavljiva, odnosno, za sehur je bitno šta jedemo, a za iftar kako jedemo. Najvažnije od svega je ne pretrpati se naglom količinom hrane u jednom obroku. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način – kazala je Mašić.

Dodaju kako bi nakon iftara bilo idealno prošetati za dodatno ubrzavanje probave, a ako se zaželite deserta, neka to bude kombinacija suhog i svježeg voća ili kompot po želji, bez dodatnog šećera. Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s malo kakaa ili cimeta je također poželjan desert nakon iftara.

Idealan obrok od iftara do sehura je “smuti” od raznih vrsta voća. također, između iftara u sehura se trudite da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno pripremite svoj organizam za predstojeći post,piše Fokus

Važno je izbjegavati prženo i masno meso, proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, kahvu u vrijeme sehura i prejedanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh