Svaštara

10 stvari koje odmah morate izbaciti iz kupatila

Čišćenje i ribanje kuće nikome nije omiljeno, a ako pobacate suvišne i bespotrebne stvari ono će biti upola lakše

Šminka - Kurir.rs

Malo ko uživa u čišćenju i kućnim poslovima, ali ako se ponekad malo više ne potrudite, nered će nas preplaviti tako da će vam biti teško da uopšte započnete s time.

1. Stara šminka

Olovke za oči, kutijice sa sjenkama ili aplikatori koje ste davno koristili ne zauzimaju tako puno mjesta u neseseru, pa se i ne žurite s bacanjem. Šminka s isteklim rokom trajanja je ozbiljno opasna po zdravlje. Može izazvati alergijske reakcije i infekcije ako na primjer koristite staru maskaru za oči ili sjenke i ruževe za usne.

2. Stari peškiri

Probajte ovom metodom – Da li biste ih ponudili gostima? Ako je odgovor ne, znači da su već izlizani ili da imaju fleke kojih se ne možete riješiti pa je vrijeme da ih bacite. Uostalom, stari peškiri su idealni za pranje podova ili brisanje prašine pa ih još nekako možete iskoristiti.

3. Stari lijekovi

Ako imate malu djecu u kući, ovo je vrlo ozbiljan posao koji morate redovno da radite. Klinci su jako snalažljivi pa će se nekako popeti do najviše police kada to najmanje budete očekivali.

Dok šminku možete baciti u smeće, lijekove bi trebalo odnijeti u apoteku pa će ih tamo dalje zbrinuti. Prije nego što sljedeći put određeni lijek stavite u ormarić, provjerite na kojoj temperaturi sme biti izložen. U kupatilu je vlažno i često toplije nego u drugim sobama pa nakon otvaranja lijek treba čuvati u frižideru.

4. Zamijenite staru četkicu

Nova četkica za zube nije prva na listi prioriteta kada imate sto drugih stvari koje treba obaviti ili kupiti, ali poželjno ih je zamijeniti svaka tri mjeseca.

5. Lijepe stvari koje ničemu ne služe

Svi se ponekad malo zanesesu pa kupe neke ukrase, mirisne sapune ili set koji ne koristite pa na kraju samo sakuplja prašinu. Jednostavno otvorite sve fioke, pregledajte police i kadu pa odmah bacite sve sitnice koje ničemu ne služe. Manje prašine, manje prljavštine i manje čišćenja.

6. Dječije igračke

Klinci obožavaju da se igraju dok se kupaju, a još više vole igračke kojima mogu pošteno zalivati pod u kupatilu. I sve im to treba dozvoliti jer jednom su mali, a pod se lako obriše onim starim peškirima. Ali ako igračke stoje nagomilane u nekom ćošku, vrijeme je da ih se rešite. Kako se obično nalaze na rubu kade i mokre su, rizikujete pojavu gljivica i plesni.

7. Sunđer za kupanje

Bilo da je morska spužvica,ili bilo kakva druga, uvijek ima istu namenu otkloniti nakupljene mrtve ćelije kože. Kada je tako sagledate, jasno je da se jako dobro mora ispirati, pa čak i dobro oprati. One nisu tako bezazlene ako znate da trljanjem izazivaju sitne posekotine na koži i mogu preneti gljivice i plesan ako ne pazite na njih između korišćenja.

8. Korišćene brijače

Zbog vlage mogu zarđati i postati i opasni, jer moogu izazvati infekciju ako ih budete opet koristili. Najsigurnije ih je držati van kupatila ako nisu upakovani jer ih vlaga može oštetiti i kad nisu direktno na kadi.

9. Kozmetički proizvodi

Znate kako to ide, odlučili ste da kupite i isprobate neki najnoviji šampon, kremu, gel za tuširanje, a onaj stari je ostao zaboravljen sa strane… Bacite ga u smeće,prenosi Aura

10. Kreme za sunčanje

Ljeto je gotovo, a kreme za sunčanje imaju rok trajanja od pola godine. Dakle, iduće sezone ih ne smijete koristiti i nema smisla da ih čuvate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh