Svaštara

Najskuplji i najtraženiji prah na svijetu: Zaradite na legalan način i do 20 hiljada eura za kilogram

Šafran – biljka koja oduvijek ima neodoljivu i čarobnu moć, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime liječio svoje rane.

Polja šafrana - Balkanspress.com

Mnogi Iranci vjeruju da u čistom obliku šafran djeluje kao antioksidant, da otklanja potištenost i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju, piše “Balkans press“.

U svijetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati.

Šafran cvjeta u jesen i tada se beru cvjetovi, oprezno vade jarkocrvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram začina potrebno je oko sto pedeset hiljada cvjetova.

Dragocijeni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili droga: jeftine zamjene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost ‘kulinarskog zlata’, vodi se prava bitka.

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci vjeruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist. Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

Za Irance postoji samo jedan šafran – onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začna djelimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji).

Ubijeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Korasan u sjeveroistočnom Iranu zaista jedinstven!

Godine 2008. trojica pljačkaša sa automatskim puškama upala su u porodičnu kuću Ferešta Fahre, najpoznatijeg proizvođača ovog čarobnog praha u Teheranu, u nadi da će ukrasti zalihe. Gospođa Tjerselen je ranjena, ali je šafran ostao u Sefu!

– Šafran je mnogo skuplji od kokaina, zato smo prestali da govorimo o njemu, rekla je gospođa Tjerselen.

Razlog zbog koga je šafran skup jeste delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvetova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh