Svaštara

Prognoza vremena za ljeto: Jednima će dojaditi vrućina, drugima kiša

U našim krajevima, bar kako stoji u tom izvještaju, očekuje se toplije i suhlje vrijeme od uobičajenog

No image - Haber.ba

IBM-ov servis za vremensku prognozu “The Weather Company” objavio je da će ovo ljeto u Evropi biti toplije, ali i vlažnije od prosječnog.

Količina padavina pogotovo u junu i julu bit će iznad prosječnih vrijednosti.

– Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim dijelovima Evrope – stoji u izvještaju “The Weather Company”.

Istovremeno, u izvještaju je reducirana ranija prognoza za maj, tako da će, prema najnovijim podacima, ovaj mjesec biti hladniji od prosječnih vrijednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim dijelovima Skandinavije biti topliji i suh, a slično se očekuje i u Njemačkoj. Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim dijelovima Evrope, gdje se očekuje znatno više padavina od prosjeka, ali i niže temperature.

Kada je riječ o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se hladnije vrijeme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, s dosta padavina. Nijemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na sjeveru, bit će im hladnije nego inače. Kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje se da juni bude topliji, ali i vlažniji od prosjeka.

Slična predviđanja su i za juli, s tim da prognoza za više padavina ostaje za Njemačku i dijelove Britanije i Skandinavije. U našim krajevima, bar kako stoji u tom izvještaju, očekuje se toplije i suhlje vrijeme od uobičajenog,prenosi Fokus


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh