Svaštara

NEUROHIRURG UPOZORAVA: AKO NE ZNATE OVIH 10 STVARI, ZA VAS NEMA SREĆE I ZDRAVOG ŽIVOTA

Savjeti ovog čovjeka su neprocjenjivi – on definitivno zna o čemu priča

Priroda - nezavisne

Pravila srećnog i zdravog života svakako jesu izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, ali to nije sve!

1. Ko ustaje rano, sigurno će biti zdrav

Budite se što ranije, ako možete i sa prvim petlovima. Svakako, 9 sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete u suprotnom celog dana zevati i biti umorni.

2. Svijež vazduh garantuje zdrav mozak

Što više vremena provodite na svežem vazduhu i što češće luftirajte prostorije u kojima boravite. Mozak mora da dobija dovoljno kiseonika!

3. Kretanje znači život

Na poslu pauzu iskoristite za šetnju, čak i za lagane vežbice. Čitavo telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se bolje osećati!

4. Dobar dan počinje jutarnjim tuširanjem

Razbudićete se, osvežiti, podići duh i suzbiti depresiju!

5. Doručak je vreme za potpuni odmor

Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije, mobilnog telefona. Fokusirajte se samo na hranu – i brzo ćete popraviti varenje.

6. Zdravlje u šoljici

Čaj ili kafu pijte polako, nikako ne “zavrat” i na brzinu. Isto kao i sa doručkom, popijte šoljicu omiljenog toplog napitka bez distrakcija sa strane.

7. Smejte se

Što češće to bolje! Mozak možete lako da prevarite – nasmešite kao signal da je sve u redu, čak i ako nije, i mozak će sniziti nivo hormona stresa u telu!

8. Ručak mora da bude lagan

Podelite porciju ručka sa prijateljem, kao što stara izreka kaže. Bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete. Ne terajte telo da radi nepotreban posao!

9. Večera još laganija od ručka

Opet ćemo citirati staru izreku: “Večeru dajte neprijatelju”. Večernji obroci treba da budu najlaganiji mogući, jer ne bi trebalo unositi hranu koja je teška za varenje, poput mesa i masne hrane. Pustite telo da se odmori. Takođe, uveče ne bi trebalo piti alkohol, jer će vam uništiti san.

10. Spavanje je svetinja

U modernom društvu većina ljudi spava malo kako bi imali što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali, ovo je potpuno pogrešan pristup, jer spavanje je jednako važno kao i hrana i vazduh. U krevet morate najkasnije u ponoć, upozorava dr Aleksander,prenosi Ženskica


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh