Svaštara

Riješite se nepoželjnih podstanara: Kreda i crvena paprika tjeraju mrave iz kuće!

Komarci, mravi, bubašvabe, pauci… Mnogi se groze tih malih podstanara i traže efikasne načine da ih se otarase.

Iako se to možda čini kao nemoguća misija, možete ih se riješiti na jednostavan način, uz pomoć sastojaka koje većina već ima u svom domaćinstvu.

Kreda

Mravi ne vole kalcijum-karbonat i zato će bježati od krede. Iako može izgledati kao da vas je uhvatila navala ludila, ne brinite. Iscrtajte pukotine u zidu kredom ili povucite crtu tamo gdje vidite da se mravi kreću. To bi trebalo da ih otjera.

Soda bikarbona i šećer u prahu

Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu i pospite ih po površini gde ih najčešće nalazite. Biće potrebno nekoliko dana da nestanu, ali na ovaj način efikasno ćete ih se rešiti bez prevelike muke.

Mljevena crvena paprika

Možete isto učiniti i s ljutom mljevenom paprikom, pod uslovom da nemate malu djecu ili kućne ljubimce koji mogu doći u iskušenje da istraže šta je to crveno na površini.

Sok od limuna

Mravi ne podnose limunsku kiselinu, pa je odličan način da ih se riješite taj da pukotine u zidovima, otvore od ventilacija, štokove vrata i prozora ili područje za koje sumnjate da koriste kao ulaz u vašu kuću prelijete sokom od limuna. Najjednostavniji način jeste da sok od limuna ulijete u bocu s raspršivačem i isprskate sumnjiva mjesta.

Cimet, kurkuma, čili…

Omiljeni začin mnogih ljudi lako će otjerati mrave iz vašeg domaćinstva. Koristite se eteričnim uljem cimeta i nanesite ga na sumnjive površine štapićem za uši ili raspršivačem u koji ste ulili pola litra vode i pomiješali s dvije kašike cimeta. Mljeveni cimet možete da pospete po ravnim površinama, ali ako ne želite „nered“, može da posluži i štapić cimeta kod pukotina u zidu. Jednako će djelovati i kurkuma, čili ili crvena paprika.

Sirće

“Svemoguće” sirće pomaže i kod ovog problema. Koristite bijelo i pomiješajte ga s vodom u razmjeri 2:1. Prebrišite radne površine s krpom natopljenom u sirće i vodu.

Eterična ulja

Pomiješajte s vodom malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja lavande, metvice, karanfilčića ili lovora. Nanesite na područja gdje se mravi skupljaju ili u svoj stan stavite biljke metvice, lavande i buhača.

Voda i deterdžent za posuđe

Prokuhajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za posuđe. Mješavinu sipajte u posudu s raspršivačem i poprskajte kritična mjesta,prenosi Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh