Svaštara

Medicinske sestre otkrile najčešće želje pacijenata na samrti

Nicky Morgan, medicinska sestra za palijativnu njegu iz Univerzitetske bolnice “Royal Stoke”, otkrila je najčešće želje pacijenata nekoliko sati pred njihovu smrt.

Starački dom - Screenshot/YouTube

Morgan kaže da mnogi žele posljednji put da vide svog ljubimca, da popiju svoje omiljeno piće ili šolju čaja, dok drugi otvoreno govore o svojoj smrti, za koju predosjećaju da se bliži, piše “Radio Sarajevo“.

“Dešavalo se da ljudi kažu: ‘Za nekoliko nedelja slavim 80. rođendan, napravit ću zabavu, a onda ću sve napustiti’, i da se to zaista desi”, kaže Morgan.

“Bilo je divno to što se nimalo nisu plašili smrti”, objasnila je.

Pacijenti najčešće u posljednjim satima žele da vide svoje pse, porodicu ili rodbinu.

“Vidjeti izraz zadovoljstva na nečijem licu dok umire pored svog voljenog ljubimca je nešto neprocjenjivo”, kaže Mesi.

Sestra Angela Bison kaže da se jednom dogodilo da je pacijentkinja poželjela da uz nju bude njen suprug, koji je također bio u bolnici .

“Spojili smo njihove krevete, a oni su ležali jedno pored drugog, držeći se za ruke. Umrli su oboje u roku od 10 dana”, rekla je Bison, piše Independent.

“Rad u ovakvom okruženju doveo je do toga da se danas apsolutno nimalo ne plašim smrti, i da o njoj mogu otvoreno da pričam sa svojom porodicom”, zaključila je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh