Svaštara

‘DNEVNO SAM PIO 20 TABLETA, A REKLI SU MI DA NE IZAZIVAJU OVISNOST Teške muke popularnog švedskog DJ

28-godišnji Šveđanin oduzeo si je život 20. travnja prošle godine u Muskatu u Omanu.

No image - Haber.ba

Avicii je sa svojim pjesmama dva puta zasjeo na prvo mjesto britanskih glazbenih ljestvica, a njegovi koncerti koje je održavao diljem svijeta nerijetko su bili rasprodani. No, DJ je 2016. godine prestao nastupati zbog problema s anksioznošću, ovisnosti o opioidima, alkoholizmom i akutnom upalom gušterače, koja je dovela do toga da su mu 2014. uklonjeni i žučnjak i slijepo crijevo.

Nakon što je upao u probleme s alkoholom kojim se borio protiv anksioznosti, DJ je 2014. godine hospitaliziran tijekom turneje po Australiji te mu je tada dijagnosticirana akutna upala gušterače, od koje je obolio zbog prekomjerne konzumacije alkohola. Žučnjak mu je naposljetku uklonjen. Aviciiju je potom propisan koktel lijekova među kojima je bio i Percocet, opioid koji izaziva ovisnost. Avicii je Netflixovom dokumentarnom filmu rekao da je u jednom trenutku na dan pio 20 tableta te da mu je rečeno da te tablete ne izazivaju ovisnost.

U prethodno neobjavljenim snimkama može se vidjeti kako DJ traži da ga se pusti iz bolnice kako bi mogao nastaviti s turnejom. Liječnici su mu tada savjetovali da ne napušta bolnicu jer ne može jesti i piti bez bolova. Unatoč tim zdravstvenim problemima, činjenici da je mrzio biti u centru pažnje i nemogućnošću da se nosi s brutalnim rasporedom nastupa, Avicii je ponovno počeo s nastupima. Švedski je DJ u sedam godina karijere održao 813 nastupa, odnosno u prosjeku je nastupao svaki treći dan.

“Toliko me sve boljelo, ali svejedno su mi dali te lijekove i rekli da će mi od njih biti bolje. Bili su poput heroina, ali mi nisu pomagali ukloniti bol. Pretpostavio sam da liječnici znaju svoj posao. Život s upalom gušteračom nije bio problem, najviše su mi smetali bolovi koji ostanu s vama poslije. Ispočetka me boljelo mjesec dana. Poslije je to poraslo na četiri mjeseca. Počeo sam piti 20 tableta na dan, a rekli su mi da ne izazivaju ovisnost. Još sam uvijek bio anksiozan, ali sam ponovno počeo s nastupima”, rekao je Avicii.

Godinu dana prije toga Avicii je ostvario svjetsku slavu s pjesmom “Wake Me Up”, međutim kada je 2015. došlo vrijeme da snimi svoj drugi album i nastavi s nastupima, Šveđanin je bio na rubu snage. DJ je odlučio otkazati sve nastupe i usredotočiti se na stvaranje albuma “Stories”. Avicii je počeo i s terapijom za anksioznost, no njegovi su prijatelji rekli da bi ga povratak na turneju mogao dotući.

“Sve mi je postalo previše. Nisam vjerovao da mogu usporiti i promijeniti način nastupanja”, rekao je Šveđanin. “Vidio sam druge kako rade iste stvari kao i ja i nije im bilo ništa. Počeo sam luditi. Imao sam sve što sam mislio da mi treba da budem sretan. Nisam si dao vremena da odmorim i da se oporavim. Ne pričam samo o bolovima i lijekovima, ali i od bolesti i od godina stresa i nastupa. Stalno sam gurao prema naprijed.”

DJ se povukao ubrzo nakon toga te je prekinuo suradnju sa svojim menadžerom Arashom Pournourijem. Svega mjesec dana nakon povlačenja Avicii je rekao da se osjeća isto kao kad je imao 18 godina. No, život si je oduzeo dvije godine poslije toga.

Aviciijeva je obitelj u međuvremenu pokrenula dobrotvornu organizaciju Tim Bergling Foundation koja će davati podršku onima koji se bore s duševnim bolovima,prenosi Jutarnji


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh