Svaštara

U maju će nebo obasjati “Cvjetni” plavi Mjesec

Nebeski svod će u maju krasiti plavi mjesec. I to “cvjetni” pun mjesec.

Plavi Mjesec - Nationalgeographic.rs

Prema izveštajima agencije NASA, plavi Mjesec nije rijetka pojava i ponavlja se na svake dvije i po godine. Ipak, ove godine postoji dodatna specifičnost u vezi sa ovom nebeskom pojavom, a to je da će zbog datuma mjeseca kada će se pojaviti ovo biti ‘Cvjetni pun Mjesec’.

Šta predstavja plavi Mjesec?

U ovom slučaju plava ne ukazuje na boju Meseca, kao što je to recimo slučaj sa krvavim Mesecom. Pojam plavog Mjeseca označava dodatni pun Mjesec koji se javlja u određenom vremenskom periodu.

Postoje dva tipa plavog Mjeseca: mjesečni plavi Mjesec i sezonski plavi Mjesec. Mjesečni plavi Mjesec je popularnija pojava od sezonskog i podrazumijeva da se tokom jednog kalendarskog meseca pojavi još jedan pun Mjesec. Plavi Mjesec se smatra kovanicom novijeg datuma, kao i da je nastala od greške u štampi časopisa “Sky and Telescope” iz 1946. godine.

Sezonski plavi Mjesec je starije značenje i odnosi se na pojavu trećeg punog Mjeseca tokom jednog godišnjeg doba. Svako godišnje doba – zima, proljeće, ljeto i jesen – normalno imaju po tri puna Mjeseca, a u ovom slučaju se pojavi i četvrti. Zbog toga se treći označava kao Mesec sa anomalijom.

Ovakva definicija prihvaćenija je od ‘astronomski orijentisanih ljudi’ jer se zasniva na prirodi ravnodnevica i kratkodnevnica, u odnosu na Gregorijanski kalendar.

Kada se javlja cvjetni plavi Mjesec?

Pun Mjesec koji će se pojaviti 18. maja 2019. godine poseban je zbog toga što će to biti sezonski plavi Mjesec. Maj je dodatna specifičnost, pa će ovaj plavi Mjesec biti još i cvetni (flower moon).

Svaki prvi pun Mjesec ima poseban naziv u zavisnosti od kalendarskog meseca. Prvi pun Mjesec u aprilu zvao bi se ‘Crvlji Mjesec’ (worm moon), dok bi prvi pun Mjesec u januaru bio ‘Vučji Mjesec’ (wolf moon).

Da biste ‘uhvatili’ plavi Mjesec 18. maja potrebno je da gledate u nebo tačno u 23h i 11min. Tada će Mesec biti najveći jer će biti tačno na 180 stepeni ekliptične dužine u odnosu na položaj Sunca, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh