BiH

Slavko u 93. godini oduševljava vitalnošću i voljom za životom.

Slavko Pantić iz Oštre Luke sve oduševljava vitalnošću i voljom za životom. Svakodnevno uz reku Sanu rekreativno istrči po nekoliko kilometara.

Starost ne određuju godine, već duh, govori Slavko Pantić (93) iz Usoraca kod Oštre Luke , koji svoje komšije i poznanike oduševljala vitalnošću i voljom za životom. Iako je u desetoj deceniji života, svakodnevno rekreativno istrči po nekoliko kilometara i – još uvijek je aktivan vozač, i vozi automobil bez naočara!

Njegov dan izgleda ovako: porani, istrči koji kilometar, zdravo doručkuje, pa onda obavlja automobilom sve što treba za domaćinstvo, prije svega za sebe i suprugu, ali i za druge članove porodice.

– Ja lagano trčim, najčešće uz rijeku Sanu, i to mi prija. Trčim gotovo svaki dan, a trčaću dok god me noge nose – s osmijehom priča vremešni Slavko, kojem na prvi pogled niko ne bi dao godine koje ima.

Vozačku dozvolu ima duže od pola veka. Svakodnevno, za volanom pređe po nekoliko kilometara.

– Idem gdje god zatreba, do Oštre Luke i Prijedora, rijetko vozim dalje, ali ni to mi ne bi bilo problem. Rijetko me zaustavi policija, jer se pridržavam propisa i najbrže vozim 80 kilometara na sat. Ipak, kada vide da sam 1926. godište, uvijek me pitaju: “Ko vam je dao dozvolu?”, ali ja sam je uredno dobio, prošao sve ljekarske preglede i potpuno sam sposoban da vozim – priča Slavko.

Ovaj vitalni penzionisani lugar omiljen je među mještanima. Svako voli da ga sretne i s njim popriča, upita ga za savjet.

Slavko Pantić svakodnevno trči

– Biti aktivan je pola zdravlja. Ako čovek kada ode u penziju, legne u krevet i zatvori se u svoja četiri zida, on je gotov, a ja to nisam htio. Uvijek moraš nešto da radiš, prije svega da se krećeš – savetuje Slavko.

Kaže da rakiju nije probao više od pet decenija, a konzumacija bijelog luka, obavezna je i presudna za zdravlje.

– Od kada sam počeo jesti bijeli luk, stabilizovao mi se pritisak. Najviše volim da jedem puru (kačamak) s mlijekom – ima recept za zdrav život Slavko Pantić, 93-godišnjak kome bi mogli da pozavide i mnogo mlađi od njega,prenosi Infobijeljina


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh