Svaštara

Dirljiv trenutak kada fotograf prvi put vidi svijet u boji

Kad je stavio par posebno dizajniranih naočara, David Wilder mogao je da vidi punu živopisnost sveta koji fotografiše profesionalno već oko deset godina

fotograf-dirljivo-Screenshot-YouTube

Fotograf koji je slijep na boje pomoću posebnih naočara prvi put vidio je svijet u boji – i rasplakao se pred kamerom.

Kad je stavio par posebno dizajniranih naočara, David Wilder mogao je da vidi punu živopisnost sveta koji fotografiše profesionalno već oko deset godinA, piše “Aura.ba“.

Kao optimalno mjesto za to iskustvo, 35-godišnji fotograf odabrao je planinu Vesturhorn na Islandu, gdje je svjedočio veličanstvenom izlasku sunca. U početku bio je iznenađen, a vrlo brzo preplavile su ga emocije.

David, iz Alberte u Kanadi kaže da je prvo bio šokiran. “Nisam mogao da vjerujem da sam propuštao toliko puno boja. Iskreno nisam mislio da je stvarno. Sjećam se samo da sam se okrenuo prijateljici i pitao je: ‘To vidiš ti?’”, rekao je David.

David kaže da ga je deuteranopija, poremećaj uzrokovan nedostatkom zelenog fotoreceptora, natjerala da razvije druge elemente fotografije bolje, poput kompozicije, svjetla i tehnika poput fotografije s dugom ekspozicijom.

“Na neki način to mi je pomoglo razviti snažnije vještine u tim drugim područjima”, kaže.

Nakon što je pročitao članak o EnChroma naočarama, David se javio kompaniji i odmah naručio par. Ali tek kad je nedavno putovao na Island odlučio ih je isprobati – i u tako zapanjujućem okruženju.

Snimak se pojavio na društvenim mrežama te je mnoge ganuo, a neki su priznali i kako su i sami pustili suzu, baš poput Davida, koji je prvi put iskusio nešto što većina nas prihvata zdravo za gotovo.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh