Svaštara

Predivna jaja bez mnogo muke: Genijalni trikovi za ukrašavanje uskršnjih jaja

Stiže nam Uskrs i prvo što nam padne na pamet jeste farbanje jaja. Svake godine stižu neke nove metode i tehnike, pa da vidimo šta nam se to nudi ove godine.

No image - Haber.ba

Prethodnih godina mermerna i ombre jaja bile su omiljeni izbor mnogih kreativnih dama, ali ove godine čuvena TV voditeljka i poznata blogerka Marta Stjuart poigrala se bojama i napravila novi trend u šaranju uskršnjih jaja – ova jaja izgledaju kao da su metalizirana, piše Lovesensa.

Na prvi pogled izrada ove šare deluje komplikovano, ali trik je u jednoj čarobnoj namirnici. Postupak izrade metaliziranih jaja počinje tako što jaja premažete alkoholnim sirćetom. Glavni trik je to što u farbu za jaja treba dodati kašičicu maslinovog ulja i pomešati sa bojom.

Ulje će isplivati na površinu i zadržati se na njoj – tada jaje stavite u kašiku i polako provucite kroz boju. Mehurići ulja zaštitiće jaje od farbe i dobićete predivne šare! Ofarbana jaja ostavite da se osuše, a zatim po želji pomoću štapića za uši obojenu površinu jaja premažite sjajem u željenoj boji.

Najbolji efekat dobićete ako koristite bela jaja, a detaljan postupak pogledajte u videu! Takođe još jedna tehnika je postala moderna a to je izbjeljivanje jaja da budu potpuno bijela. Za tu tehniku potrebno vam je: 10-15 jaja, 1,5 l vode, 200 ml sirćeta,prenosi Pult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh