Svaštara

Aleksandra i njen momak su napustili posao i kažu da je ovakav život moguć

Od kada se vratila u Sidnej s putovanja po Španiji, gdje je prepješačila 922 kilometra sa deset kilograma prtljaga, koliko je mogla da ponese na leđima, Australijanka Aleksandra Konors (32) i njen dečko Met nastoje da žive sa što manje stvari, a uskoro kreću u pustolovinu, koja podrazumijeva put oko svijeta sa po svega sedam kilograma prtljaga na leđima.

Aleksandra Konors - Instagram

Vrativši se iz Španije, Aleksandra je počela da se oslobađa nepotrebnih stvari, a kada je stigla do garderobe, riješila je da isproba tzv. “Projekat 333”, koji je osmislila lajf kouč Kortni Karver. Potrebno je izdvojiti 33 stvari, uključujući i odjeću, modne detalje i obuću, i tri mjeseca nositi samo njih, piše “Blic“.

Ono što je počelo kao dobar način da smanjim sadržaj plakara, uticalo je i na moj pristup pakovanju, putovanjima i kupovini novih stvari – objašnjava Aleksandra.

Od tada putuje samo sa ručnim prtljagom, a nedavno je u projekat uključila i dečka, s kojim planira avanturu, koja počinje za mjesec dana – put oko svijeta, na koji će zajedno ponijeti svega 14 kilograma.

Najveći dio garderobe je od prirodnih vlakana, što znači da se lako pere i duže traje od sintetičke odjeće, objašnjava Aleksandra, koja obično nosi šest majica, dva šortsa, dvije suknje, dvije haljine, džemper, jaknu, farmerke i dva para obuće.

Par će krenuti na put iz Atine da bi se nastavili po Evropi i stigli do Bocvane, Patagonije i Kube.

Shvatila sam da odjeća i oprema za kuću ne određuju moju ličnost. Oboje smo uvidjeli koliko nam je malo potrebno da bismo bili zadovoljni i da nas ispunjavaju sitnice, a ne stvari koje kupujemo – kaže Aleksandra.

Svima koji žele da isprobaju metodu, savjetuje da se naviknu da kupuju manje stvari i da stvarima daju novi život, na primjer, tako što će naći novu namjenu i reciklirati stvari koje su im dosadile.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh