Zdravlje

Da li je opasno popiti kafu koja je odstajala nekoliko sati?

Ovaj omiljeni napitak najbolje je popiti odmah, ali smijemo li ga (bezbrižno) piti i nakon dugog stajanja?

Kafa - Zadovoljna.hr

Ponekad u žurbi dok se spremamo za posao zaboravimo na kafu koju smo skuhali, a kada je ponovno uočimo nakon nekog dužeg vremena, manje-više svi posegnemo za tom šoljicom i ispijemo kafu u trenutku. No, je li to uopće zdravo?

Ako je riječ o crnoj kafi, možeš je popiti bez straha da će to negativno utjecati na tvoje zdravlje. Ipak, ta “stara” kafa neće imati isti okus kao što je imala odmah kada si je skuhala. Nakon otprilike 30 minuta kafa mijenja okus u puno lošiji.

Misliš li, pak, da ćeš je popraviti zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici, varaš se. Činjenica je da mikrovalna ubija bakterije, ali ne znači da ih nužno sve uklanja, a osim toga, okus kafe neće se promijeniti čak ni ako je zagriješ.

U slučaju da je ipak želiš ugrijati, preporučujemo podgrijavanje na štednjaku. Tako će se kafa ravnomjerno zagrijavati i nestat će sve bakterije. To vrijedi samo za crnu kafu bez mlijeka. Ako piješ kafu s mlijekom, nju nikako ne bi trebala piti nakon nekoliko sati stajanja. Mlijeko je veoma kvarljivo na sobnoj temperaturi pa čak i pomiješano s kafom. Radije si skuhaj novu kafu i uživaj u njenom punom okusu,prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh