Svaštara

Ne ližite metlice od miksera – mogu sadržavati opasnu bakteriju

Suzdržite se od lizanja metlica ili posuda u kojima se pripremala smjesa za kolače, a posebno pazite da djeca to ne rade.

Mikser - dnevno.hr

Neki ljudi zarazili su se E.coli zbog sirovog brašna . Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je kako se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja uzrokuje povraćanje i proljev, a može prouzročiti i zatajenje bubrega.

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon više slučajeva zaraženih E.coli u SAD-u koji su tu bakteriju unijeli u tijelo vjerovatno nakon pripreme gotovih mješavina za kolače, odnosno lizanja sirove smjese – i na taj način omogućili bakteriji da uđe u tijelo.

Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u Kanzas Sitiju.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Iako zasad nema vijesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smjese za kolače ne bi se smjele lizati i zbog sirovih jaja od kojih ponekad prijeti zaraza, na primjer, salmonelom.

Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

– Ne savjetujemo jesti sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije – kazali su u Agenciji, otkriva Daily Mail.

Zato, ovog praznika se suzdržite od lizanja metlica miksera nakon pripreme kolača, a jednako vrijedi i za posudu u kojoj se pravila ta smjesa,prenosi Avaz

Posebno oprezni budite kada su djeca u pitanju, jer ona to obožavaju raditi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh