Svaštara

Stavljate ruku kad kihnete? To je velika greška!

Izgleda da smo pogrešno naučeni. Usta i nos bi, kad kinemo, trebalo da pokrijemo maramicom, najbolje papirnom, jednokratnom, koju možemo odmah da bacimo.

Kihanje - Tip.ba

Da li ste ikada pokušali da zaustavite kijanje?

Ako jeste, znate da vam nije pošlo za rukom. Reč je o refleksnoj reakciji organizma da izbaci toksine. Pri tome, mnogi od nas instinktivno pokriju usta rukama kako ne bismo izbacili u okolinu mikrobe koji se nalaze u pljuvačci.

Uostalom, tako su nas učili od malih nogu, to je stvar i lepog ponašanja u društvu. Ipak, ako se može verovati doktor Vinsentu Hilu, takvu naviku bi trebalo da promenimo.

Kada imamo potrebu da kinemo, trebalo bi i usta i nos da pokrijemo maramicom, najbolje papirnom, jednokratnom, koju možemo odmah da bacimo.

Ako kinete u ruke, na primer u javnom prevozu, na radnom mestu i slično, lako možete da prenesete viruse i bakterije na druge ljude oko sebe, jer ćete ih rukama preneti i na druge površine.

Srećom, rešenje je jednostavno. Čak i ako nemate papirnu maramicu pri ruci, upotrebite ono što imate. Na primer, najbolji izbor je kinuti u rukav,prenosi RTVBN

Svakako nemojte ni tada da zaboravite da operete ruke, a dobra ideja je sapunom oprati i područje oko usta, posebno ako imate u planu da poljubite dete, bračnog partnera ili nekog trećeg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh