Svaštara

Novo rješenje protiv starenja: Imajte više djece, kažu stručnjaci

PREMA istraživanju provedenom na Sveučilištu Simon Fraser, rađanjem više djece usporit ćete proces starenja.

No image - Haber.ba

Autori studije Pablo Nepomnaschy i Cindy Barha promatrali su odnos između broja rođene djece i dužine telomera u žena. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 75 žena, utvrđeno je da one s više djece imaju duže telomere.

Telomer je zaštitni vrh na kraju svakog lanca DNK i ključan je u procesu starenja. Kako ljudi stare, telomeri se skraćuju, a time postaju glavni uzrok razgradnje stanica.

“Sporiji tempo skraćivanja telomera u ispitanica s više djece može se pripisati dramatičnom povećanju estrogena, hormona koji se proizvodi tijekom trudnoće. Estrogen funkcionira kao moćan antioksidans koji štiti stanice od skraćivanja telomera”, kazao je Nepomnaschy za Science Daily.

Drugo prihvatljivo objašnjenje zašto veći broj djece usporava skraćivanje telomera je društveno okruženje. Nepomnaschy je objasnio da žene s više djece imaju veću podršku, kao što su rodbina i prijatelji, što može pomoći u povećanju metaboličke energije koja pridonosi održavanju tkiva i usporava starenje, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh