Svaštara

Danas najveći i najsvjetliji mjesec u 2019. godini

To je drugi supermjesec ove godine, poslije “krvavog vučjeg Mjeseca” 21. januara

Pun mjesec će u utorak 19. februara biti najveći i najsvjetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara.

Februarski pun mjesec tradicionalno je poznat kao “sniježni ili gladni mjesec”, jer se tokom njega često mogu vidjeti najsnažnije sniježne padavine, a dolazi pred kraj zime kada se oskudjeva hranom (zbog toga – gladni).

Mjesec će najbliži Zemlji biti u 9:06 iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3:53 poslije podne. Bitće vidljiv tek pošto se podigne u 17:11 sati, prenosi B92.net.

To je drugi supermjesec ove godine, poslije “krvavog vučjeg Mjeseca” 21. januara.

Supermjesec se čini 14 posto veći i 30 posto svjetliji od Mjeseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Sljedeća takva pojava, koja se naziva “topli mjesec”, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proljeća. Djelimično pomračenje Mjeseca bit e vidljivo u noći 16. jula, ali sljedeća potpuna pomračenja Mjeseca neće se desiti sve do 2021. godine,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh