Svaštara

U Hong Kongu zaplijenjeno 40 kilograma rogova nosoroga

Carinici u Hong Kongu zaplijenili su rekordnih 40 kilograma nosorogovih rogova, vrijednih oko 8 miliona dolara, na putu iz Johannesburga prema Vijetnamu, što je najnoviji uspjeh u borbi protiv krijumčarenja sve većeg broja ugroženih vrsta kojima se trguje preko kineske teritorije.

Bijeli nosorog - Fokus.ba

Zapljena se dogodila manje od mjesec dana nakon što su carinici prekinuli veliku operaciju krijumčarenja iz Afrike, zaplijenivši rekordnu količinu ljuski od ljuskavaca, zajedno s više od 1.000 kljova od slonovače.

Carinici su objavili da su rogovi nosoroga pronađeni u dvije kartonske kutije, upućene u najveći vijetnamski grad Ho Ši Min. Dva muškarca uhapšena su, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak, dodajući kako je riječ o rekordnoj zapljeni u avionskom prevozu, prenosi “Hina”.

Organizacija za zaštitu prirode WildAid izrazila je šokiranost količinom od čak 40 kilograma nosorogovih rogova, što predstavlja oko 20 posto ukupne količine rogova zaplijenjene u Hong Kongu od 2013. do kraja oktobra 2018. godine.

Hong Kong, bivša britanska kolonija na južnoj obali Kine, jedna je od glavnih svjetskih tranzitnih tačaka za krijumčarenje divljih životinja i proizvoda poput peraja morskih pasa ili rogova nosoroga na tržišta u Aziji, a posebno u kontinentalnoj Kini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh