Svaštara

Jedna od najvećih atrakcija u Poljskoj: Da li ste čuli za “naopaku kuću”?

Drvenu kuću koja stoji okrenuta naopačke neki smatraju simpatičnom, a drugi uzaludnim arhitektonskim djelom. Ipak, konstrukcija poljskog umjetnika Danijela Czapjevskog, koja nosi i njegovu poruku o svijetu u kojem je do skoro živio, dosad je privukla hiljade turista.

Naopaka kuca - Nationalgeographic.rs

Poljski biznismen i filantrop Danijel Capjevski izgradio je 2007. godine naopaku kuću koja predstavlja komunističku eru i kraj svijeta.

Zanimljivo, radnicima su bila potrebna čak 144 dana kako bi dovršili kuću, što je pet puta više od razdoblja koje bi im bilo potrebno da su je gradili ‘normalno’.

Naime, interijer ih je do te mjere zbunjivao da su osjećali mučninu i vrtoglavicu, a nadvodno se i vama može dogoditi isto ako ćete se u kući previše zadržavati.

Ipak, to ne spriječava mnogobrojne turiste da zbog kuće svake godine obiđu i malo selo Szymbark, gdje se kuća nalazi, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh